5 храни, които да избягвате при гастрит

Пробиотиците се предлагат като добавки, но първо трябва да се консултирате с лекар, за да се уверите, че са безопасни за употреба

07.11.2025г. / 07 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диетата при гастрит може да помогне за овладяване на симптомите на стомашно възпаление, включително лошо храносмилане, подуване на корема, гадене и пареща болка в стомаха. 

Вижте кои храни да избягвате при гастрит:

Ултрапреработени протеини

Пропуснете преработените меса като бекон или наденица. Също така трябва да избягвате червено месо, особено кайма и по-мазни меса. Вместо това, изберете птиче месо без кожа или парче риба на скара, на фурна или на пара.

Ядките и ядковото масло

Тези продукти са богати на протеини, но също така и на мазнини, което може да е проблем за хората с гастрит. Избягвайте супи на кремообразна основа.

Напитки

Избягвайте кофеин, сладки напитки, газирани напитки и киселинни плодови сокове. В допълнение към обикновеното кафе, може да се наложи да избягвате безкофеиново кафе, тъй като то може да бъде силно киселинно. Други форми на кофеин, включително черен чай, зелен чай, горещо какао и енергийни напитки, също трябва да се избягват. Елиминирайте алкохола, включително бира, вино и други спиртни напитки. Алкохолът не само дразни стомаха, но и взаимодейства с инхибиторите на протонната помпа (ИПП), използвани за лечение на гастрит, което ги прави по-малко ефективни.

Свързани статии

Подправки

Някои подправки и овкусители могат да бъдат дразнещи за някои хора с гастрит, включително:

  • Черен пипер
  • Чесън на прах
  • Люти чушки
  • Индийско орехче
  • Лук на прах
  • Къри на прах

Киселинни храни

Обикновено е най-добре да избягвате или ограничавате силно киселинните храни, когато имате гастрит. Често срещани примери включват цитрусови плодове (като лимони, лаймове, ананаси и портокали). Тези храни могат директно да раздразнят чувствителната стомашна лигавица. Според специалисти: „Когато има активно възпаление и язви или увреждане на стомашната лигавица, тези видове храни могат да влошат симптомите“.

Свързани статии

Често задавани въпроси:

  • Какви храни мога да консумирам, ако страдам от гастрит?

Пробиотични храни

Според изследване от 2013 г., пробиотичните съединения могат да помогнат за елиминирането на H. pylori от червата. Друго изследване предполага, че пробиотиците могат да ускорят заздравяването на стомашни язви. По-стар преглед на клинични изпитвания установил, че тези, които са използвали пробиотична добавка по време на лечение на H. pylori, са два пъти по-склонни да елиминират успешно бактериалната инфекция и са имали по-малко странични ефекти от лечението, отколкото тези, които не са използвали пробиотична добавка.

Друго проучване предполага, че пробиотиците могат да помогнат за ускоряване на заздравяването на стомашни язви, въпреки че е важно да се отбележи, че повечето проучвания по тази тема са включвали животински модели. Освен това, изследването се фокусира върху употребата на пробиотични добавки, а не върху храни. Следователно, все още няма достатъчно изследвания, за да се потвърди, че пробиотиците могат да бъдат от полза за хора с гастрит. Междувременно, консумацията на пробиотични храни може да бъде от полза за хора с гастрит, като подобри цялостното им здраве на червата.

Храните, които съдържат полезни пробиотични бактерии, включват:

  • натурално кисело мляко
  • кисело зеле
  • мисо
  • кефир
  • темпе
  • кимчи
  • хляб с квас

Освен това, проучване от 2015 г. установило, че кимчи е помогнало за забавяне на разпространението на инфекцията с H. pylori при мишки. Пробиотиците се предлагат като добавки, но първо трябва да се консултирате с лекар, за да се уверите, че са безопасни за употреба, тъй като може да не са подходящи за всеки.

Противовъзпалителни храни

Гастритът е възпалително състояние и изследванията показват, че спазването на противовъзпалителна диета може да помогне за намаляване на възпалението.

Хранителните практики, които могат да помогнат за справяне с възпалението, включват:

  • Включване в диетата на определени храни, като горски плодове, които съдържат полифеноли като флавоноиди и антоцианини
  • Консумиране на ферментиращи фибри в лещата и други бобови растения
  • Избор на въглехидрати с нисък гликемичен индекс, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци
  • Ограничаване на приема на наситени мазнини и стремеж към по-здравословни мазнини, като омега-3 мазнини в мазните риби, ядките и семената

Ето някои храни, които могат да играят роля в противовъзпалителната диета:

  • Зеленолистни зеленчуци, като зеле, къдраво зеле, спанак и рукола
  • Мазни риби, като сьомга, скумрия и сардини
  • Ядки, включително бадеми, орехи и лешници
  • Плодове, като ягоди, боровинки, череши и малини
  • зехтин

Чесънът, джинджифилът, куркумата и други подправки също могат да имат противовъзпалителни свойства.

Тази статия има информационен характер. При остри симптоми и влошено здравословно състояние, незабавно се консултирайте с лекар. 

Коментирай