Здраве и красота

Кои плодове и зеленчуци поемат най-много пестициди

18.04.2011г. / 22 29ч.
Аз жената
Кои плодове и зеленчуци поемат най-много пестициди

В днешно време единственият начин да сме сигурни в качеството на храната е да я произведем сами. Съвременният начин на живот обаче не винаги го позволява. Добре е да сме информирани кои са плодовете и зеленчуците, които поемат най-много химикали.

Ягоди
Ягодите са много деликатни и растат близо до земята. Тъй като в почвата живеят и вредителите, фермерите често използват пестициди. Дори след като е прибрана реколтата земята се обработва с фунгоциди като превенция срещу развитието на вредители.

Целина
Отглежда се месеци наред и през това време е изложена по-дълго на влиянието на пестицидите. За разлика от броколи, които са покрити с листа, целината няма такава естествена защита от препаратите срещу вредители.

Праскови, нектарини
За да запазят продукцията си в добър търговски вид, фермерите използват химикали, които убиват насекомите по прасковените дървета и го предпазват от болести. Плодовете обаче са с тънка кожица, през която лесно преминават не само буболечките, но и пестицидите.

Ябълки
Фирмите производители на пестициди са създали препарати специално за ябълките, тъй като те растат почти навсякъде. Белете кората на ябълките.

Боровинки
Тези малки плодчета са особено привлекателни за буболечките, тъй като са с нежна обвивка, която лесно може да се пробие. Химикалите също проникват лесно през кожата направо в месото на плода.

Червени чушки
Те са узрялата форма на зелените чушки. Това означава, че прекарват повече време на полето и са изложени на по-продължителна обработка с химикали от зелените си братя.

Спанак
Тъй като спанакът расте над земята, листата му осигуряват по-голяма площ, която се пръска с пестициди. Доста е трудно да предложиш на пазара добре изглеждащ спанак, без да си го обработвал с препарати против бактерии.

Къдраво зеле
Както и спанакът, и този листен зеленчук има голяма изложена повърхност, която абсорбира пестицидите и химическите спрейове.

Череши
Фермерите топват черешките в коктейл от химикали срещу плодни мухи и пеперуди, за да са сигурни, че ще имат добра реколта.

Картофи
Това, че растат под земята не ги предпазва от пестицидите. Картофите поемат препаратите с листата си и от почвата около тях. В ранния период на растеж фермерите инжектират пестициди в земята, а после ръсят реколтата с прахообразни химикали.

Грозде
Зърната на гроздето са много нежни и с тънка ципа, което ги прави уязвими. За да предпазят реколтата от пеперуди и други вредители, фермерите често използват пестициди.

Прочетете още:

Коментирай