Здраве и красота

Грижата за здраво сърце започва от кухнята

04.05.2011г. / 16 27ч.
Аз жената
Грижата за здраво сърце започва от кухнята

Сърдечните заболявания са сред основните причини за преждевременната смърт и при жени, и при мъже. България редовно оглавява класациите на страните с най-много инфаркти на човек от населението. С някои малки промени в хранителния режим можем да се погрижим за сърцето си.

Плодове и зеленчуци. Те имат високо съдържание на витамини, минерали и фибри и малко калории. Като включите плодове и зеленчуци в диетата си, ще контролирате по-лесно теглото си и кръвното налягане.

Пълнозърнести храни, богати на фибри. Можете да избирате между пълнозърнесто брашно, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и други зърнени храни с много влакнини – 5 и повече грама фибри на порция.

Риба. Сърцето има най-голяма полза от рибни мазнини, например от сьомга, скумрия и пъстърва, които са богати на омега-3-мастни киселини. Тези мастни киселини свалят мазнините в кръвта, които се наричат триглицериди. Хапвайте поне по 100 г на седмица от изброените видове риби.

Месо без мазнини и домашни птици. За да не прекалявате със сатурираните мазнини, изберете крехко месо без мазнини и птици без кожата. Пригответе ги без да добавяте сатурирани или трансмазнини като например маргарин.

Намалете солта. Контролирайте високото кръвно налягане като приготвяте храни без или със съвсем малко сол.

Избирайте мазнини, които са добри за сърцето. Храните с високо съдържание на сатурирани и трансмазнини вдигат нивото на холестерола и повишават риска от сърдечни болести. Такива храни са масло, маргарин, свинска мас, бекон, сметанов сос, кокосов орех, палмово памучно семе и масла от палмови семки. Вместо всичко това в кухнята ползвайте зехтин, олио от канола, маргарин без трансмазнини и такъв, който сваля холестерола.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Carlly ( преди 11 години )
"Вместо всичко това в кухнята ползвайте зехтин, олио от КАНОЛА ...."Канола на български се превежа-РАПИЦА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стела ( преди 11 години )
Не смятам,че се тъпчем,а че качеството на продуктите е много занижено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 11 години )
Чудесна и правилна статия.Но как да разберат българките,като не са свикнали със здравословна храна.Тъпчат се,като за световно,а после търсят начин за бързо отслабване,че им предстои операция от затлъстяло сърце.И ако пусна линк да прочетат статията пак ще има плюене.***,че се оправяй с твърдоглав народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар