Здраве и красота

Здравословни храни, които разкрасяват и подмладяват

12.07.2011г. / 23 26ч.
Мария Дуковска
Здравословни храни, които разкрасяват и подмладяват

За да сме винаги във форма, да изглеждаме добре и най-вече да сме здрави, на помощ идват 5 супер храни, които са прости на пръв поглед, но пък много полезни.

Всяка една от тези храни съдържа активни съставки, които мобилизират тялото ни и същевременно го подмладяват. Ето и кои са тези „вълшебни“ храни:

1. Нискомаслено кисело мляко
За нас, българите, киселото мляко отдавна присъства в дневното меню като традиционна храна. Но ако все пак сте позабравили за лечебните му свойства, нека ви ги припомня. Калцият в млякото поддържа костната ни система и предпазва от болестта остеопороза, която най-често засяга дамите след 40 години. Освен това най-нови изследвания показват, че редовна консумация на нискомаслено кисело мляко може да ни предпази от рак на гърдата. Млякото може да бъде и добър помощник в отслабването, тъй като щом е нискомаслено, съдържа по-малко калории и в същото време засища.

2. Червените храни – домати, червен портокал, грейпфрут
Основната съставка в тези храни е ликопенът, който брани сърцето и ефективно предпазва от рак на гърдата. Според някои проучвания, тези продукти помагат на жените да запазят по-дълго младежкия си вид, като защитават кожата от увреждания, причинени от UV лъчите на слънцето.

3. Боровинки, ягоди, малини
Редовната консумация на тези плодове ви предпазва от редица ракови заболявания и естествено запазва тялото ви здраво и силно. В тези плодове има също така високо съдържание на витамин C и фолиева киселина, които са задължителни за жените, които искат да забременеят. Освен, че са естествен протектор срещу съвременният бич – ракът, боровинките и ягодите са верен помощник на дамите в разкрасяването. Тъй като са силни антиоксиданти, не само предпазват сърцето, но и помагат в битката с бръчките и увяхващата кожа.

4. Зелен чай
Зеленият чай е може би най-полезната и здравословна напитка след водата, разбира се. Едва ли има друга напитка, която така ефективно да ни предпазва от рак и в същото време да се грижи за нашата визия. Полифенолите, които са основната съставка на зеления чай, ни пазят от болести и помагат да свалим излишните килограми. Специалистите препоръчват да се пият всеки ден поне по 1-2 чаши чай.

5. Риба
Не е тайна, че рибата е богата на омега-3-мастни киселини и честата консумация ни предпазва от няколко сериозни заболявания като мозъчен инсулт, ревматоиден артрит, депресия, рак. Освен това рибата, приготвена на скара, е нискокалорична храна, която пък ни прави стройни и красиви.

Прочетете още:

Коментирай