Здраве и красота

По-здрава и красива с киноа

14.01.2012г. / 16 21ч.
Ивет Лолова
По-здрава и красива с киноа

Киноа – зрънцата й са светлобежови на цвят, толкова мънички, колкото мъниста за гердан. Вкусът й е неутрален, малко наподобява на орехи.

Наричат я перуански ориз или още златото на инките и ацтеките заради широката й употреба и безценните й хранителни качества. В миналото е била тяхна основна храна заедно с картофите и царевицата.

Ползи от царицата на зърнените култури:

1. Високо съдържание на осем незаменими аминокиселини – например лизин, който липсва в пшеницата и ориза.
2. Съдържа повече белтъчини от другите зърнени култури.
3. Богата на фибри.
4. Високо съдържание на фосфор, желязо и магнезий.
5. Липса на глутен.
6. Съдържа много биологично активни вещества, които понижават нивото на холестерола и глюкозата, и чистят кръвоносните съдове. Това я прави подходяща за хора със захарен диабет, атеросклероза, мигрена и онкологични заболявания.

Диетолозите препоръчват киноата като подходяща храна за хора със заболявания на храносмилателната система, за бременни жени и за захранване на кърмачета.

Според суровоядците най-добре е да ядем киноата сурова – покълнала. Измиваме я и я накисваме във вода. След около четири часа е готова за консумация.

Традиционалистите могат да я сварят в малко количество вода за около 15 минути. Ще я познаете, че е готова, когато зрънцата набъбнат и около всяко едно се оформи малко прозрачно пръстенче.

Всички рецепти с ориз може да се приготвят с киноа – за закуска, обяд и вечеря. Все пак предпочитайте тези рецепти, които се готвят бързо, с по-малко термична обработка. Например в супи я добавяйте накрая – също както фидето и елдата. Едни от най-вкусните рецепти с киноа са различните салати или десерти – по подобие на мюсли или мляко с ориз.

Братовчед на киноата е амаранта – „същите на вид зрънца, само че не са толкова златни, колкото киноата“ – така се пошегува продавачката в магазина. Пуснете киноата на трапезата и ще видите, че ще стане любима храна на вашето семейство.

Снимка: Ивет Лолова

Рецепти с киноа:
„Киноа – суперхраната на бъдещето“ – Борислава Илиева
Салата с киноа, печен пипер и моцарела

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време