Здраве и красота

Кои са естествените диуретици?

17.04.2012г. / 09 58ч.
Вергиния Генова
Кои са естествените диуретици?

Кои са естествените диуретици, които ни помагат да не задържаме вода в организма?
Колкото и на пръв поглед да звучи нелогично, но на първо място е водата.

Трябва да пием повече вода, за да може тялото ни да функционира добре. Ако нямаме проблеми с бъбреците и сърцето, то водата най-лесно ще изгони вода, ще прочисти от токсини и ще ускори метаболизма. Някои хора, когато се почувстват подути и подпухнали спират да пият вода, защото смятат, че това ще помогне, но това изобщо не отговаря на истината.

Към естествените диуретици се причисляват кафето, чайовете и особено зеленият чай, както и какаото.
От билките диуретици са: ветрогона, златната пръчица и гръмотръна. Те допринасят за изхвърлянето на повече урина и с това премахват задържането на вода. Не бива да се прекалява обаче с тях, защото могат да причинят киселини и да понижат кръвното налягане.

От достъпните естествени диуретици са също и листата от бреза, от които може да си правите чай. А също така листа от малина, хвойна, бъз, както и коприва, магданоз и целина.
От плодовете през пролетта може да се възползвате от черешите, лятото – от дините и пъпеша, есента от крушите и тиквите, зимата от мандарините, а през цялата година от ябълките.
Това, което трябва да знаем е, че плодовете и билките действат по-бавно от лекарствата, които имат този ефект. Но затова пък са полезни, не нарушават минералния баланс в организма и действат благотворно.

Ако все пак задържането на вода ви притеснява и усещате, че не е просто защото сте препили или сте консумирали много солени храни, то трябва да се обърнете към лекар, за да се види истинската първопричина за това състояние.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай