Здраве и красота

Твърде млада за Алцхаймер – ранни симптоми на болестта

25.07.2012г. / 11 35ч.
Снежана Проданова
Твърде млада за Алцхаймер – ранни симптоми на болестта

Болестта на Алцхаймер е вид деменция, при която клетките дегенерират и умират като предизвикват проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Повечето хора се разболяват от тази болест след 65 години, но 5 % от страдащите са между 40-те и 50-те. Симптомите първоначално са нищожни, но в един момент се влошават и започват да влияят на живота ви.

Няма лек срещу болестта на Алцхаймер, но колкото по-рано е диагностицирана, толкова по-голяма е възможността да бъдат овладени симптомите и забавено влошаването. Следете за ежедневни, дребни на вид случки, които могат да ви подскажат, че е възможно развитието на заболяването.

1. Грешки в изчисленията или съсредоточаването

С развитието на болестта на Алцхаймер се образуват плаки и заплитания – образувания, които увреждат и убиват нервните клетки от областта на мозъка, свързана с мисленето и планирането. В резултат на това ще се разсейвате по-лесно, по-трудно ще се оправяте с пари и сметки и ще ви е трудно да въдворите ред в мислите си.

2. Трудно преценяване на разстоянията

Болестта на Алцхаймер може да затрудни пространствената ви представа за заобикалящото ви. Затова например може да забиете спирачки на светофар – защото не сте могли да прецените разстоянието до предната кола.

3. Асоциалността

Болестта може да провокира рязка смяна на настроенията, може да се чувствате разстроени или депресирани и заради това да избягвате контакт с други хора.

4. Проблеми с паметта

Болестта на Алцхаймер засяга краткотрайната памет. Може да забравите например името на човек, с когото тъкмо сте се запознали. Често може да сбъркате мястото, на което прибирате вещите си – по този начин дистанционното може да се окаже в хладилника.

5. Грешки в думите

Случва се да не може да се сетите за правилната дума и затова да използвате няколко неуместни. Например „саксия“ – „кофа за цветя“.

6. Диабет

Резистенцията към инсулин и високата кръвна захар могат да причинят усложнения, които повреждат мозъчните клетки и артериите, по които достига кислород до мозъка, като така увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Друго, което може да ви предразположи към заболяването, са високото кръвно налягане, сърдечна болест и висок холестерол.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай