Здраве и красота

На 30 години да подготвим тялото си за менопаузата

15.08.2012г. / 02 01ч.
Снежана Проданова
На 30 години да подготвим тялото си за менопаузата

Менопаузата е период от живота на всяка жена, към който трябва предварително да подходи с отговорност. Така, ако средностатистически менопаузата настъпва на 51-годишна възраст, редно е още от средата на 30-те да започнем да се грижим за тялото си, за да предотвратим опасността от качване на излишни килограми и да намалим риска от заболявания.

Преди появата на симптомите:

- Регулирайте храненето. Фотохимикалите, които се съдържат в броколите, зелето и други кръстоцветни зеленчуци поддържат баланса на хормоните в тялото. Храните, богати на витамин В, се отразяват на хормони като серотонина – химикал в мозъка, който влияе на настроението. Лошият холестерол ще скочи по условие с около 10% преди менопаузата, затова се стремете нивото му да е ниско.

- Поддържайте се в добра физическа форма. Мускулната маса намалява с годините, затова правете силови упражнения поне два пъти седмично. По този начин опасността от остеопороза също става по-малка. Свалете излишните килограми, защото впоследствие те ще допринесат за изразяването на симптомите на менопаузата.

- Спрете пушенето. Ако сте активна пушачка, шансът ви да навлезете в менопаузата по-рано е по-голям.

- Намалете стреса. Започнете да посещавате йога, тай чи курсове или медитирайте сами у дома, за да облекчите излишната нервност, която предизвиква менопаузата.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай