Здраве и красота

Защо чувстваме умора, дори и след дълъг сън?

23.08.2012г. / 15 53ч.
Нина Иванова
Защо чувстваме умора, дори и след дълъг сън?

Случвало ли ви се е да спите дълго и спокойно 8 часа на нощ, но като се събудите да се учвствате уморена и недоспала? Странно наистина защо се случва, след като всички лекари и учени казват, че трябва да се спи поне по 7-8 часа, за да отпочине тялото и ума ни.

Има няколко възможни причини да чувствате тази постоянна умора, дори след наспиване:

1. Генетика

Някои хора генетично са предразположени да имат нужда от повече сън. Има хора, които и след само доза от 5 часа сън са готови да скочат от леглото, свежи и весели, сякаш са спали 10 часа. А на други пък и 8 часа са им малко, затова е възможна да се появи хронична умора. Вие всъщност не сте си доспали, макар и да мислите, че сте спали предостатъчно.

2. Напрежение

Голямата доза напрежение от ежедневието оказва своето негативно влияние. Ако стресът ви е толкова голям, че дори и насън преживявате проблемите си, не успявате да спите спокойно, напълно възможно е да се чувствате недоспали.

Опитайте да не мислите за работа и домашни задачи, точно преди заспиване. Запалете си една свещ, погледайте пламъка и се опитайте да осводите ума си от всякакви мисли. Това ще ви помогне, поне мъничко да успокоите съзнанието си.

3. Добър тонус през деня

Ако пък спортувате през деня, движите се редовно и енергично, може би сънят през нощта ви идва в повече? Пробвайте да ставате с половин час по-рано от обикновено и вижте как ще се чувствате.

Снимка; Reuters

Прочетете още:

Коментирай