Здраве и красота

Модерните женски спортове

09.10.2012г. / 22 15ч.
Аз жената
Модерните женски спортове

Пилатес, йогалатес, зумба, тае бо, бикини боди, пауър йога, спининг, бели денс... Списъкът със странни имена на модерните програми за поддържане на женското тяло може да бъде доста дълъг. Кой да изберете и как да стимулирате тялото си да постигне най-добрите резултати? Прочетете следващите редове.

Пилатес (ниска интензивност)

Това е любимата програма на професионалните танцьори, балетисти и гимнастици. Причината е, че води до общо стягане на тялото, без образуване на допълнителна мускулна маса. Акцент на тренировките е работата върху „центъра“ на тялото или мускулатура на корема, на ханша и на таза. Работи се за издръжливост, за гъвкавост и за повече сила на тялото. Пилатесът буквално прибира и оформя тялото, но не води до интензивно изгаряне на мазнини. За перфектни резултати е необходимо да бъде съчетан с балансиран хранителен режим.

Зумба (средна интензивност)

Тази програма набира все по-голяма популярност, защото под формата на забавни танци, под звуците на салса, меренге, ча-ча и много други стилове, се натоварва интензивно цялото тяло и се горят доста калории. Тя печели привърженици и затова, че директно влияе на доброто настроение, а танцовите стъпки са лесни и бързо се запомнят. По-голямото натоварване означава по-интензивно потене и загуба на минерални вещества.

Тае бо (висока интензивност)

Терминът тае-бо се състои от две думи „тае“, което на корейски означава „крак“ и е свързан с ритниците и работата за долната част на тялото и „бо“- съкратено от „box" – идва от бокса и се отнася за комбинациите за горната част на тялото (ударите). На кратко тае бото е съчетание между бойните изкуства и аеробика. Тае-бо е отличен начин за изгаряне на калории, придобиване на сила, издръжливост, баланс и координация. По време на заниманията няма директен физически контакт между хората. Хореографията е изградена на основата на серия от удари, ритници и аеробни стъпки, на фона на ритмична музика.

Спининг (висока интензивност)

Спинингът е групово аеробно занимание. Натоварването е доста интензивно. Затова заниманията често се препоръчват за хора, които тренират сериозно и имат спортна издръжливост. Практикува се на специален велоергометър, наречен спинер. Колелата, както и спининг хореографията, са създадени така, че да имитират колоездене във външна среда. По време на заниманието темпото се променя. Всичко се случва на фона на силна и динамична музика.

Какво ни причинява спортът?

Освен добрите си страни интензивното физическо натоварване води до образуването на свободни радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят мускулните тъкани. Нивата на кислородна консумация оказват влияние върху степента на вредата, известна още като оксидативен стрес, а продължителните натоварващи упражнения увеличават генерирането на свободни радикали. Колкото по-усилено се тренира и колкото повече кислород се поема, толкова по-голям е оксидативният стрес.

Природните борци срещу този проблем са антиоксидантите, най-силните от тях са например витамините C и E, които трябва да се приемат чрез подходящи храни. За тяхното усвояване обаче са необходими определени минерали.

Ето защо антиоксидантните грижи включват и комбинация от Шуслерови соли №3 железен фосфат (премахва мускулната треска), №5 калиев фосфат (спасява ви от умората), №7 магнезиев фосфат (облекчава мускулните спазми) и №9 натриев фосфат (регулира окисляването в тялото, така намалява оксидативния стрес и помага за топенето на мазнините). Комбинацията дава издръжливост на тялото и го предпазва от неприятните усещания след спорт. И има допълнителен плюс – помага на организма да се отърве от излишните килца. При спортуване, разтворете солите в 500 мл. вода, пийте преди и по време на тренировката.

Научете повече на: https://www.facebook.com/schusslersalts.bg

Снимка: Reuters

Коментирай