Здраве и красота

Без закуска не излизай

25.10.2012г. / 17 45ч.
Снежана Проданова
Без закуска не излизай

Често се вманиачаваме в приготвянето на солиден обяд и вечеря, а забравяме да отделим повече време за закуската и следобедното хранене. Това е тактическа грешка от наша страна, ако претендираме, че водим здравословен начин на живот. Ако пропуснем закуската, има риск, когато дойде време за вечеря, да се оставим на глада и да приемем по-голямо количество храна.

Полезната закуска включва млечни продукти, храни богати на протеини и фибри. Може например да направите различни комбинации с плодове, хляб със сирене, зърнена закуска, бисквити с плодово сладко, ядки, халва и др.

Важно е да се ограничи консумацията на сладко и на тестени изделия, защото те повишават холестерола и инсулина и засищат само временно. Освен това има опасност от запушване на артерии, заради натрупване на мазнини, а промишлените захари сами по себе си застрашават здравето ни.

Ако по технически причини няма как да закусвате у дома, не правете грешката да залъгвате глада си с бонбони и сладки. Купете си кисело мляко и го смесете със зърнена закуска или си носете овесени бисквити и плодове. Не изпращайте детето си на училище без да е закусило и обърнете внимание на това, което яде, когато не е вкъщи. За да не се налага да гадаете дали не си купува вафли и чипс, пригответе му сандвич, плод и шише с вода.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай