Зелено

Полезните храни също трупат килограми

17.09.2012г. / 12 07ч.
Снежана Проданова
Полезните храни също трупат килограми

Калорията си е калория, независимо дали я приемаме под формата на ядки и пълнозърнести храни, или парче апетитна пица. Спазването на диета не е свързано само с вида храна, която консумирате, но и с нейното количество. Ако забравите да следите колко от богатите на фибри бисквити сте изяли, все едно сте се поглезили с парче торта. Ето някои храни, с чието количество често прекаляваме по време на диета:

Пълнозърнеста зърнена закуска

Хората, които закусват като цяло са по-здрави, а с яденето на корнфлейкс и фибри като цяло се създава по-дълго чувство за ситост. Със зърнената закуска се компенсира и спадането на нивото на желязо и магнезий, причинено от ограниченията на диетата. Препоръчителната порция корнфлейкс е 1/2 ч. ч. Ако искате да отслабнете, не правете компромиси с количеството, а старателно измервайте.

Фъстъци

Интересното при фъстъците е, че въпреки че съдържат много калории и мононенаситени мазнини, хората, които ги консумират редовно, се радват на по-слаба фигура. Причината за това е съвсем елементарна – фъстъците засищат и съответно по-късно сме склонни да приемем по-малко от каквато и да е храна.

Идеалното количество фъстъци е около 30 г, но най-полезния съвет, който може да се даде за яденето на фъстъци, е да си ги белите сами. Така за изяждането на един фъстък ще ви трябва повече време, а видът на празните обелки ви окуражава да ядете по-малко.

Червено вино

Алкохолът в умерени количества може да предпази сърцето и да поддържа фигурата ви. Жените много често предпочитат да завършат или комбинират вечерята с чаша вино, вместо да се поглезят със сладък десерт. Препоръчва се в чашката ви да има около 150 мл вино. С консумирането на по-големи количества може да се причини високо кръвно налягане, чернодробна недостатъчност, рак и др., а също се добавят и излишни калории.

Черен шоколад

Черният шоколад, за разлика от млечния, доставя много повече флавоноиди на организма и е като цяло много по-засищащ. 40-50 г са напълно достатъчни, за да добавят цвят към сивата диета без да навредят значително на количеството калории. Не се изкушавайте с повече, дръжте шоколада извън полезрението си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай