Здраве и красота

Отслабване със здравословен сън

23.10.2012г. / 18 14ч.
Ана Петрова
Отслабване със здравословен сън

С достатъчно сън на денонощие, можете постепенно да се отървете от нежеланите килограми. Специалисти коментират как това е възможно и каква е връзката между съня и килограмите.

1. Когато се лишаваме от сън, нивата на лептин, хормон, потискащ апетита, намаляват и едновременно с това се повишават тези на грелина – провокатор на апетита.

2. Според проучване, хора, които спят по-малко от 5 часа и половина на денонощие са склонни да си похапват допълнително нощем, като наблягат на храни, богати на въглехидрати.

3. Физическата активност е неизменна част от ежедневието ни (или най-малкото би трябвало да е така). Изключваме ходенето на работа, качването на стълби и т. н., редовните физически упражнения спомагат за свалянето на излишни килограми и за по-добрия сън. Лекари препоръчват това натоварване да се случва най-много 3 часа преди лягане.

Разбира се, редовният и достатъчен сън сам по себе си няма магически да стопи нежеланите килограми. Здравословното хранене и активният начин на живот допринасят за и са в основата на здравото, красиво тяло.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай