Здраве и красота

Формулата на дълголетието

... или как да поживеем малко по-дълго

05.11.2012г. / 13 40ч.
Снежана Проданова
Снмка: Reuters

Снмка: Reuters

Лекарите се шегуват, че ако на 50-годишна възраст сутрин ставаме от леглото без да изпитваме каквато и да било болка, най-вероятно сме умрели. Реално погледнато обаче процесът на стареене може да бъде, ако не избегнат, то поне забавен. Кои са индикаторите, които ни подсказват, че можем да очакваме по-дълъг живот?

Позитивно мислене. Ако си представяме бъдещето в по-добра светлина, вместо да хабим нерви и да се притесняваме за неща, които още не са се случили, предразполагаме организма си към по-пълноценно съществуване.

Обикновените ежедневни действия. Хората, които се здрависват по-крепко, стават от стола без много усилия, вървят по-бързо, балансират на един крак с лекота, най-вероятно могат да си правят планове за още по-далечно бъдеще.

Свързани статии
Идеалният хранителен режим. Според специалистите, ако храната в менюто ни съдържа обичайните компоненти, но калориите са намалени с 30% от нормалното за нас, ще се намираме в по-крепко здраве. Изследвания, направени с примати, сочат, че благодарение на подобна диета, се намаляват тройно шансовете от инфаркт, рак и диабет.

Избягването на контакт с токсични метали и подборът на течности. Приемането на минерална вода и инсталирането на филтри на чешмите у дома е вариант за избягването на съприкосновение на организма с оловото например. Въпреки това обаче, редно е да има разнообразие и в източниците на минерална вода, защото всяка от тях е богата на различни минерали, чието натрупване в организма също не е за препоръчване. Газираната вода, бирата и други газирани напитки не са за препоръчване, понеже увеличават нивото на киселини в тялото и вредят на организма.

Пълноценно дишане. Чистият въздух и дълбокото дишане спомагат не само за детоксикацията на организма и на обогатяването му с кислород, но и увеличават жизнения капацитет и подобряват белодробната функция.

Консумация на пресни продукти. Наблегнете на пресните и натурални продукти. Избягвайте такива, които са минали сложна индустриална преработка и съдържат голямо количество консерванти. Приемайте сурови продукти особено по обяд, защото тогава метаболизмът е най-интензивен.

Въпреки че човек е генетично програмиран да живее около един век, нарушения в баланса на имунната система, причиняващи отслабването й, водят до появата на болести. Когато защитните сили на организма бъдат укрепени, липсващите елементи се набавят и се елиминират тези, които са в повече, не само ще се предотвратят заболявания като рака, но и може да се допринесе за доброто здравословно състояние на човек въпреки възрастта.

Коментирай