Здраве и красота

Подходящата храна след фитнес

Вкусни и полезни храни след тренировка

07.11.2012г. / 13 44ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

След усилена тренировка във фитнеса сме склонни да грабнем първото нещо за ядене пред очите си без да помислим дали ще ни се отрази добре. Особено след дълги упражнения и кардио тренировка тялото е изразходвало цялата си енергия и мускулите имат нужда да възстановят гликогена възможно най-бързо, за да са във форма за следващата тренировка.

За да им помогнем, в чинията ни трябва да има богата на въглехидрати и протеини храна. Ето няколко предложения:

Свързани статии

Мляко и шоколад

Възнаградете тялото си с тази невероятно вкусна и хранителна комбинация. 20 или 30 минути след тренировка изяжте няколко парчета шоколад и изпийте чаша мляко, за да помогнете на организма си да възстанови гликогена в мускулите.

Кисело мляко и плодове

Киселото мляко е като извор на протеини и калций. Можете да нарежете парченца от всякакъв плод и да ги смесите или направо да ги пасирате с млякото. Играе важна роля не само след тренировка, но и представлява изключително здравословна закуска за всеки ден.

Хумус със зеленчуци

Лесен за приготвяне и много вкусен, хумусът със зеленчуци има високо съдържание на въглехидрати и протеини. Нахутът, от който се приготвя хумусът, е в списъка с храни на някои известни маратонци. Ако не приемем правилните хранителни вещества след тренировка, на следващия ден ще ни е много по-трудно и мускулите ще имат нужда от повече време да се възстановят. Освен това умората ще е много по-голяма.

Коментирай