Здраве и красота

Грижа за кожата на коленете, лактите и петите

Лакти, колене, пети – зони, за които често забравяме да се погрижим

17.12.2012г. / 12 30ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и всяка част изисква специални грижи. Бихте ли измили с един и същи вид сапун лицето, ръцете и краката си? Има зони, в които кожата е по-чувствителна, и съответно други, при които е по-загрубяла.

Когато се грижим за външния си вид, обръщаме внимание на видимите от останалите и от нас самите части на тялото си. Ето защо може да пропуснем да положим грижи за лактите, коленете и петите си.

Свързани статии

Колене

Ексфолирайте ги веднъж седмично и намазвайте и тях със слънцезащитен крем на плажа през лятото. Пийте вода, за да избегнете дехидратация.

За да не е груба кожата, не я натъртвайте, не заставайте твърде често на колене, докато миете пода, пресаждате цветя или правите физически упражнения. Ако е нужно, мажете ги с крем за тяло или със специални избелващи кремове.

Интересен факт е, че в зоната на коленете се намират рецептори, които предизвикват чувство на удоволствие, когато бъдат докоснати.

Лакти

И при тях едноседмичното ексфолиране е препоръчително, за да премахнете загрубялата и мъртвата кожа. Нанасяйте крем често, а от време на време можете да правите дори подхранващи маски, съдържащи алое вера или зехтин. Ако са потъмнели, има два варианта: или отново избелващ крем, или сода бикарбонат с лимон – изпитано и ефикасно.

Пети

В зависимост от това как и дали се грижите за тях, те могат да са напукани, загрубели или много сухи. Важна роля играят и обувките ви – те също оказват влияние на състоянието на краката ви. Затова, когато имате възможност да избирате, предпочетете по-качествената и по-удобната обувка.

Намазвайте стъпалата си преди да се обуете и излезете и вечер преди да си легнете. Ако са много загрубели, не пропускайте да ги масажирате, докато нанасяте крема. Предпочитайте памучни или вълнени чорапи.

Живеещите край морето са облагодетелствани – ходенето по пясък е най-добрият начин за ексфолиране на кожата на стъпалата. За останалите – знаете добре – когато се къпете, използвайте камък за крака, за да премахнете мъртвите клетки на епидермиса.

Коментирай