Здраве и красота

Спите ли в мръсни чаршафи, ще пипнете няколко болести

Колко често сменяте чаршафите си?

17.01.2013г. / 10 02ч.
Надежда Маринова
Снимка:Reuters

Снимка:Reuters

Чаршафите могат да бъдат причина за лошото ни здраве. По-точно, мръсното спално бельо съвсем научно е обвинено за причинител на астма, екзема и хрема. След проведено изследване във Великобритания се оказва, че всеки пети човек не сменя чаршафите си дори един път в месеца.

Свързани статии

За това време платът става развъдник на различни микроби и микрокърлежи, които ни разболяват. Милиони клетки от кожата ни остават по чаршафите, освен това, нощем тялото ни отделя и пот. Като прибавим, че под завивките температурата е по-висока от тази в стаята, се получава влажна и топла среда – отличен развъдник на микроби.

В проучването взели участие повече от 2000 души, като повече от 50 % от тях си признали, че спят в мръсни чаршафи. Само 2 от 5 запитани жени сменят постелъчното бельо всяка седмица; 36 % го правят веднъж на 14 дни и 17 % го сменят един път месечно или по-рядко.

Интересно е да се отбележи, че резултатите от проучването показват, че мъжете се грижат за чистотата на чаршафите си повече отколкото жените – 40 % от силния пол ги сменят всяка седмица, а 8 % споделят, че го правят даже по-често.

Човек прекарва в леглото около една трета от живота си. Съвсем естествено е да се грижим и за здравето си по време на сън.

А като изперете чаршафите, внимавайте как ще ги прострете, защото по идеално простряното пране ви преценяват съседите и свекървата. (Вижте галерията Как пере Европа.)

Коментирай