Здраве и красота

Кръвен тест ще показва дали ракът се връща отново

Обикновен кръвен тест ще спасява пациентки, преживели диагнозата рак на гърдата от повторна поява

21.01.2013г. / 10 46ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Само с един обикновен кръвен тест лекарите ще могат да установяват дали най-често срещаната форма на рак на гърдата ще се завърне в тялото на вече лекувана пациентка, съобщава „Дейли мейл“.

Благодарение на това предупреждение за завръщащата се коварна болест, специалистите ще бъдат много по-подготвени за лечението й.

Свързани статии

Изследователят Самбасиваро Дамараху казва: „Ако можем да предвидим с точност кои жени са с по-висок риск от нова поява на рак на гърдата, това ще даде голям шанс на лекарите и онколозите, които лекуват тези жени, да организират и измислят най-агресивната терапия с надеждата, че ще предпазят пациента.“

Въпросният кръвен тест ще засича генетични промени в ДНК-то, които сигнализират за завръщането именно на рака на гърдата.

Изследването, което се прави в Канада, се фокусира върху нещо, наречено луминален рак на гърдата А, най-често срещаната форма на тази болест.

Тестът все още е в процес на изследване и проучване от канадския екип, но е сигурно, че в бъдеще ще бъде използван заедно с традиционните микроскопски техники, за да се подобри лечението на раково болните.

Коментирай