Здраве и красота

2 трика да не носим стреса от работата вкъщи

Изкуство е да се научим да почиваме

25.01.2013г. / 11 55ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Най-трудното нещо е да се научим да превключваме от работен в почивен режим. Много често дори след края на работното време в главата ни продължават да кръжат досадните мисли за отложени задачи, недобре оформен проект. „Репетираме“ диалози и връщаме назад ситуации и всичко това ни довежда до лудост. Как да превключим от едната роля в другата и да си починем пълноценно? Ето какво съветват психолозите:

Първо трябва да се погрижите работният ви ден да протича максимално по план. Щадете силите си и разпределете разумно задачите, отчитайки реалното количество работа, която може да свършите за деня. Не подценявайте почивките – по 5-10 минути преди обяд и след обяд, плюс обедната почивка. Спомнете си колко сте се ядосвали, когато застанете пред някое гише на опашка и точно пред вас сложат табелата „10 минути задължителна почивка“. Е, научете се и вие да си слагате такава табелка, макар и невидима.

Когато се приберем вкъщи

Още по пътя към дома настройте мозъка си на режим „релакс“. Много полезно е да си представите следната картинка: „Куче излиза от водата и мигом разтърсва няколко пъти цялото си тяло – от опашката до ушите – да се изсуши.“ По същия начин отърсете от себе си досадните мисли: трябваше да..., утре първата ми работа ще е да..., защо казах това на шефа..., можех да го направя по друг начин...

В една от книгите си Хорхе Букай съветва да си представим, че пред дома ни расте дърво. Всяка вечер, връщайки се от работа и минавайки покрай него, да закачваме палтото си там, а заедно с него всички работни грижи.

Работата на психолозите е да дават съвети, останалото всеки сам трябва да свърши. Наистина е изкуство да се научим да почиваме, както всяка вечер, така и през уикендите. Натрупващият се стрес води до срив на имунната система и е най-сигурният начин да ни доведе до лекарския кабинет или до хронично заболяване.

Коментирай