Здраве и красота

Тежки метали в боята за татуировки може да причинят рак

Временната татуировка махенди също е красива

07.02.2013г. / 09 00ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Боята, която се използва за рисуване на постоянните татуировки съдържа токсични вещества, които могат да предизвикат рак на кожата. Изследвания показват, че червената боя съдържа следи от живачен сулфид, а в другите цветове има олово, кадмий, хром, никел, титан и други тежки метали. Най-опасно е синьото, защото съдържа алуминий и кобалт.

 

Свързани статии

Освен самата боя риск за здравето крие и оборудването, което се използва за татуировки или за пиърсинг. То може да предаде различни инфекции – от диабет до СПИН, пише Times of India.

Любителите на декорации по кожата може да се придържат към традиционната индийска безвредна временна татуировка махенди.

Къната за рисуване е изцяло от естествен произход. Основата се извлича от листата на дървото lawsonia inermis. То расте в Судан, Египет, Индия, в повечето от страните в Северна Африка и Близкия Изток, в места с горещ и сух климат.

В индийските магазини се продава готова смес за рисуване за махенди, макар че можете да си я приготвите и сами. Към стритите листа на дървото се прибавя силен разтвор на черен чай, евкалиптово масло, лимон и др. Майсторите на махенди предпочитат сами да приготвят боята за рисуване като ползват различни съставки за по-силен цвят и трайност, но ги пазят в тайна. Трайността на рисунката е до седмица – две, а гаранцията е, че къната е 100 % натурална и няма да навреди на здравето ви.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
( преди 11 години )
Tazi vremenna tatuirovka ne e savsem bezobidna- moze da predizvika alergi4na reakcija.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар