Здраве и красота

Помело – китайският меден грейпфрут

Витамин C в големи дози

20.02.2013г. / 08 39ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не можах да повярвам, че досега не сме пускали информация за това, колко полезно и колко вкусно е помелото.

Само заради него си струваше да падне желязната завеса. Сега вече няма банани и портокали само за Нова година, но освен това има и по някой и друг по-непознат плод.

И обикновено непознатото е по-скъпо и по-рядко срещано. За щастие помелото не се вписва в тези норми. Изглежда заради гигантския си размер.

Всеки е опитвал поне веднъж помело, така че е излишно да казвам, че е цитрусов плод, но заради информативния характер на статията ще напишем, че официалното му име е Citrus Grandis или Citrus Maxima, на китайски „тхонгди“. Някое дете все пак може да направи табло за помелото по „Човек и природа“! Ние само кликаме по такива статии и си викаме това го знам, това го знам, я, полезно е и за еди-кое си, което не знаех, непременно ще си купя... ама докато стигнем до пазара сме кликнали на още пет подобни статии с полезни неща и сме забравили...

Свързани статии

Помелото е цитрусово дърво с най-големите цитрусови плодове. Обикновено плодовете тежат 2-3 кг, но могат да достигнат и до 10 кг. Как се минава под такива дървета не знам?

И въпреки че ни е научихме за съществуването на помелото преди няколко години, благодарение на предприемчиви търговци, то си съществува от хиляди години. Китайците са си похапвали от него още преди 4000 години, затова и го наричат китайският грейпфрут.

Днес помелото се отглежда и в Южна Америка и в САЩ и се правят различни селекции по подобряване на вкусовите му качества иначе казано нагаждането им към пазара и очакванията на потребителите. Ето това е въпрос за размисъл – дали постоянно трябва да се намесваме и ръчкаме, за да направим по-сладки, по-големи и по еди-какви си плодове, а да не ядем онова, което имаме от природата и знаем, че съдържа полезни вещества. Защото накрая от много селекции не се знае какво точно от полезните съставки е останало.

Помелото е много богато на витамин C. Съдържа също витамин A, антиоксиданти, калий, натрий, етерични масла, фибри. За тези, които постоянно гледат колко са мазнините специално ще споменем, че тук са очаквано 0 г, а въглехидратите са 9 г. на 100 г помело. Друго преимущество е, че съдържа липолитичен фермент, който е необходим за разграждане и усвояване на белтъците.

В Китай смятат, че помелото е универсално лекарство. В Тайланд с него лекуват такива упорити заболявания като астма и туберкулоза. Смята се, че е добро при превенция на сърдечносъдови заболявания – (понижава кръвното налягане), укрепва нервната и имунната система. Естествено е идеален в борбата с грипа и настинките. Помелото спомага още за отстраняването на токсини, подобрява функционирането на бъбреците, храносмилателната система и черния дроб.

Ако ние си повтаряме – една ябълка на ден – пази доктора далеч от мен, мантрата на китайците е помело да похапна – богат и щастлив ще израсна. Те са твърдо убедени, че то лекува всички болести, включително и рак, а наред с това прави човек по-щастлив.

А помелото е и много „социален плод“. Колкото и да е полезен, малко хора могат да изядат два килограма помело наведнъж сами, затова е добре да го споделяме със семейството, с приятелите, с любимия. Е, как след това да не ни направи по-обичани, по-споделящи и респективно по-щастливи?

С една дума – яжте помело, няма да сбъркате.

Как да изберем помело?

На нашия пазар обикновено всеки плод се продава сам за себе си – в отделна мрежичка. Трябва да избираме добре узрели плодове с жълта кора, без петна и натъртвания. И по възможност да ни изненада с тежестта си т. е. да е по-тежко от очаквания размер. Българите сме свикнали да се радваме когато нещо е по-леко от очакванията и да си кажем „Ех, колко е голямо пък е само 2 кг и ще платя по-малко на касата“. Идеята е да изглежда като два килограма, но да тежи повече. Ще платим повече, но пък със сигурност ще е вкусно и добре узряло. Бели се и се яде като грейпфрут, като му се махат всички кожи и ципи.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
( преди 10 години )
Spored izto4noto u4enie za hraneneto (naprimer v Kitai) citrusovite plodove "izstudjavat" tjaloto i ne se prepora4vat pri nastinka i grip.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мдам ( преди 11 години )
това е лошото в нашата държава, че хубавите неща все ни идват скъпичко. И от край време все така и никой не знае до кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
bk2 ( преди 11 години )
един от любимите плодове на нашето семейство, но ни идва малко скъпичък за всеки ден:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар