Здраве и красота

Затлъстяване и астма

Каква е връзката между тези две заболявания?

19.02.2013г. / 13 12ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Затлъстяването и астмата в последните две години в световен мащаб паралелно са увеличили честотата си. А дали има някаква връзка между тях?

Затлъстяването е последствие главно от дисбаланса в количеството на приетите калории и изразходената в ежедневието енергия. С други думи казано – ядем некачествена или неподходяща за нас храна и водим заседнал начин на живот.

Свързани статии

Ето няколко факта, публикувани относно астмата и затлъстяването през последните години:

  • Затлъстяването предхожда появата на астма. Ако детето има наднормено тегло, вероятността да започне да страда от болест на дихателните пътища се увеличава. При възрастни със същия проблем предразположението към астма се увеличава двойно и много по-трудно се лекува.
  • При нормализиране на теглото, лечението на астмата се ускорява. Веднага се забелязва подобряване на състоянието, дори без медикаменти.
  • При намалена физическа активност има повишена опасност от поява на астма. Някои родители на деца с астма предпочитат да не им позволяват да са физически активни, защото изпитват притеснения. Няма причина за подобни предпазни мерки, ако натоварването е умерено.
  • С цел да се подобри здравословното състояние задължително трябва да има движение, трябва да се наблегне на плодовете, зеленчуците и като цяло на храните, богати на фибри.
  • Храните с високо съдържание на витамини A и C намаляват алергичната чувствителност. Антиоксидантите също потискат симптомите на астмата. Храните от веригите за бързо хранене като хамбургерите, пържените картофки, пуканките за микровълнова не се препоръчват, защото са богати на наситени мазнини.

Редно е родителите на деца с наднормено тегло и симптоми на астма да осъзнаят отговорността, която носят за здравето им особено след като са запознати с описаните факти за връзката между теглото и хроничните заболявания на бронхите и алергиите.

Спортът е силно препоръчителен за децата като цяло. Противоречиви са отзивите единствено за плуването, тъй като някои деца не понасят хлора и са податливи на гъбични инфекции при закритите басейни. Всичко останало – скачане, тичане, тенис, волейбол и т. н. могат само да бъдат от полза.

Коментирай