Здраве и красота

Най-популярната и ефикасна българска маска за коса

Вълшебната маска с тривитаминол

07.03.2013г. / 08 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пробвали ли сте маската за коса с тривитаминол? Оказва се, че тя е най-използваната от българските жени. Седнете на кафе, влезте в чата, попитайте в някой форум или социална мрежа и съм сигурна, че поне една жена горещо ще ви я препоръча. И това не е маска, която да купите от магазина, от фризьорския салон или от някой дистрибутор. Най-смешното е, че е домашна маска и то с продукти от ветеринарната аптека.

Това е абсолютно фолклорна маска – всеки си я прави по различен начин, но същността си остава една – тривитаминол. Препоръчва се против косопад, за повече блясък на косата, за по-бърз растеж. С една дума многофункционална и чудотворна маска.

Ако не ви притеснява, че трябва да си го купите от ветеринарните аптеки, значи нямате проблем с тривитаминола – всъщност това са си витамини, които инжектират на животните. Името му подсказва, че са три, а именно: витамин A, витамин D3 и витамин E. Нищо страшно. Фризьорите я препоръчват и досега никой не се е оплакал от странични ефекти.

Най-лошото което може да ви се случи е някой зевзек да започне да ви се подиграва и да ви каже, че сте овца. Но ще остане със зяпнала уста, когато види как всички се прехласват по лъвската ви грива.

Истината е, че тривитаминолът се инжектира на животни, най-вече се използва при овцете, за да може вълната им да расте по-бързо и да е по-здрава и качествена.

(Снимка: Sxc.hu)

Вариация на маската с тривитаминол
2 супени лъжички тривитаминол
1 жълтък
1 суп. лъж. газ
1 суп. лъж. бадемово масло – и тук следват всякакви вариации (кокосово, рициново, жожоба, пшеничен зародиш…)
1 суп. лъжица алкохол

Същественото е, че след като намажем косата си с тази маска трябва да я покрием с найлонова торбичка и отгоре да сложим кърпа, за да се затопли косата и маската да е по-ефективна. След това стоим така поне 3 – 4 часа и чак след това отмиваме с хладка вода.

За да има ефект трябва да я правим веднъж в седмицата в продължение на 1 месец. След което да направите почивка поне 1 месец, за да няма предозиране с витамини.

Други вариации
2 суп. лъжички тривитаминол
1 суп. лъж. свинска мас / зехтин
1 суп. лъж. бадемово масло или друго
1 суп. лъж. ракия/ друг алкохол
1 жълтък (подхранване и сгъстяване на маската)
2 суп. лъж. кисело мляко
1 суп. лъж. оцет (за блясък)
1 суп. лъж. мед
1 счукан аспирин
1 суп. лъж. хума (срещу омазняване и за обем)

Основните съставки според мен са тривитаминолът (разбира се) + алкохол + мазнина.
Но сигурно сте чували комбинации и от други от по-горните съставки в различни вариации. И всеки си има своите предпочитания и своите основания да сложи мас вместо зехтин или обратното, да добави мед или кисело мляко. Може би има и някоя друга съставка, която сме пропуснали, а някой вече е установил, че си пасва идеално с останалите. Всеки експериментира с наличните продукти и установява кое е най-добро за неговата коса.

(Снимка: Sxc.hu)

Използват я и тийнейджъри, и работещи дами, и домакини, и пенсионерки – маската е достъпна за всички и върши чудеса с всякакви коси. Може би я използват и господа, но не си признават. Не ни пречи да опитаме и ние.

 

Свързани статии
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Йоанна ( преди 10 години )
кога си показва,че има ефект и косата действителна расте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар