Здраве и красота

Новата козметика забранява на кожата да старее

Химици и дерматолози променят генетичната програма на кожата

25.03.2013г. / 12 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Последните открития в геронтологията (науката за стареенето на организма) активно се прилагат в разработката на иновационна антивъзрастна козметика.

Храненето на клетките постепенно се замества от директно стимулиращи я въздействия. Козметологията на XX век акцентираше на забавянето на процеса на стареене на кожата и поддържане на нейната видима еластичност, гладкост и сияещ вид.

Основно се приемаха витаминни комплекси, екстракти от растителен или животински произход, етерични масла и др. Тези средства за грижа за кожата напомнят на кутия с инструменти, където всеки е отговорен за решението на определен проблем.

Днес дерматолозите поставят пред себе си задачата не само да подхранят клетките на кожата, но да променят генетичната й програма като буквално й се забрани да старее. Различните биотехнологии създават вещества, идентични на тези, които изработва нашият организъм и поддържат младото му състояние на клетъчно ниво.

Съвременните козметични средства в голямата си част са многофункционални. Те не само се борят с възрастовите изменения, но и овлажняват, избелват и изчистват кожата. Количеството на влизащите в състава й компоненти по-скоро напомнят на маски, отколкото на традиционните кремове за лице.

Най-популярните съставки за антивъзрастната козметика са хиалуроновата киселина и ДМАЕ (диметиламиноетанол).

Коментирай