Здраве и красота

Слънцезащитният крем – отново на централно място в дамската чанта

Скоро пак ще запече ярко слънце – бъдете готови!

27.03.2013г. / 11 34ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Следващите дни няма да е никак слънчево, но не тъжете – сега ще се изниже пролетта и няма да си дадем сметка кога е станало лято и как изведнъж с чувство на меланхолия сме заобичали зимата. Топлото идва със слънцето, а със слънцето – слънцезащитният крем (или поне така би трябвало). Ако искаме да се радваме по-дълго време на хубава кожа, не е препоръчително да се оставяме на слънчевите лъчи да ни атакуват директно.

Купувайки слънцезащитен крем знаем, че колкото по-голям е слънцезащитният фактор, толкова повече се намалява шансът да изгорим. Какво всъщност представлява той?

Свързани статии

В затворено помещение се пуска светлина, идентична на тази, на която сме изложени следобед на открито. Група хора са в стаята – част от тях са намазани със слънцезащитен крем, а останалите – не. Номерът на слънцезащитния фактор представлява нивото на защитеност от слънчево изгаряне, която осигурява кремът. Количеството светлина, която предизвиква зачервяване на зона, защитена със слънцезащитен крем, разделена на количеството светлина, която предизвиква зачервяване на зона, незащитена с крем, реално е слънцезащитният фактор.

Слънцезащитен крем с фактор 15 филтрира 92% от ултравиолетовите лъчи. С други думи, ако човек, който принципно изгаря за 10 минути, използва крем с фактор 15, тези 10 минути стават около 150.

Слънцезащитните кремове действат като неутрализират електромагнитните вълни или ги отблъскват. Кремът съдържа химични вещества, които денатурират светлината или пречат на определени дължини на светлинните вълни да вредят на кожата. Напоследък козметични компании произвеждат различни продукти със слънцезащитен фактор, но най-добре е да използвате оригинален слънцезащитен крем.

Има два вида кремове – физичен и химичен. Химичните съдържат ароматни съединения, които намаляват или предотвратяват вредата от слънчевите лъчи, докато физическите просто отразяват или разсейват светлината.

Ползите от химичните кремове са, че действат и на по-загрубяла кожа, издържат по-дълго, могат да се съдържат в лосиони и гелове и като цяло не оставят петна, но могат да предизвикат алергии и не покриват целия спектър на ултравиолетовите лъчи.

От своя страна, физическите слънцезащитни кремове отлично предпазват от вредните слънчеви лъчи, много рядко предизвикват алергии, повечето от тях не се разтварят във водата и са незаменими за хора с албинизъм и витилиго. Лошата им страна е, че могат да предизвикат акне заради запушване на порите.

Скоро ще запече слънце и шапките и очилата няма да са ни достатъчни, затова се подгответе отрано с предпочетения от вас слънцезащитен крем и не позволявайте на липсата на време или желание да ви попречи да си сложите крем поне на лицето. Не подценявайте слънцето, колкото и да е усмихнато и сияйно.

Коментирай