Здраве и красота

5 храни, които успокояват нервната система

Знаете ли, че карфиолът действа като антидепресант?

10.04.2013г. / 08 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има много хранителни продукти, които освен, че ни зареждат с енергия, действат успокояващо и на нервната ни система. Повечето хора мислят, че шоколадът е храна, която може да ги успокои, но този ефект трае твърде кратко.

За да овладеете темпото и да намалите стреса, е важно как се храните, с какви продукти, в какви количества и какви ценни вещества съдържат те.

Един от продуктите с голяма стойност, но като че ли пренебрегван от младите хора е карфиолът. Той съдържа голямо количество фибри, които помагат за храносмилането и изхвърлянето на остатъците от храна от организма.


Снимка: Sxc.hu

Рецепта за антистрес: Смачкайте половин купичка карфиол (както се мачкат картофи) и прибавете малко олио и подправки на вкус. Идеално е за гарнитура на почти всяко ястие.

Следващ в списъка е любимият спанак на Попай Моряка. Макар и да се оказа, че не е толкова богат на желязо, колкото се твърдеше години наред, спанакът е богат на много други ценни хранителни вещества. Съдържа дълъг списък от витамини, като някои от тях са витамин C, A, K.


Снимка: Sxc.hu

Рецепта за антистрес: Следващия път вместо зелена салата за обяд или вечеря нарежете спанак и го поднесете овкусен. По-хранително и здравословно, а и по-различно!

Сьомга! Тази риба, също както рибата тон, е много богата на омега-3-мастни киселини, които се грижат за доброто ни настроение, както и поддържат мозъка в активно и кондиционно състояние.


Снимка: Sxc.hu

Рецепта за антистрес: Извлечете полезните й качества, като я купувате винаги прясна, не замразена. Печете я на скара със задушени зеленчуци или пък я пригответе като суши.

Броколи е страхотен зеленчук! По-богат е на витамин C от портокала, макар всички да смятаме, че е точно обратното. Сигурен източник е на витамин А, както и на множество антиоксиданти, борещи се със стреса всеки ден.


Снимка: Sxc.hu

Свързани статии

Рецепта за антистрес: Задушете малко броколи и прибавете като гарнитура към обяд или вечеря. Друг вариант за консумация е да го ядете в сурово състояние, топвайки си в някой от вашите любими сосове, като предястие.

Орехите са друг невероятен хранителен продукт, който за голямо щастие на българите, вирее по нашите земи от дълги години. Което означава, че можем спокойно да го консумираме, защото е най-подходящ за нас, след като расте и се отглежда спокойно, без да е необходима чужда намеса.

Това са може би и най-полезните ядки, които съдържат омега-3-мастни киселини, витамин B, както и голямо количество магнезий, необходим за доброто ни настроение.

Рецепта за антистрес: Яжте орехите в суров вид, по 20-30 грама на ден. Ще ви заредят с енергия и то по най-здравословния възможен начин!


Снимка: Sxc.hu

Коментирай