Милиони хора страдат от нарушена функция на щитовидната жлеза. Повечето от тях дори не знаят, че става нещо нередно в тялото им.

Още по темата

Тази жлеза е разположена в предната част на шията, формата й наподобява пеперуда. Нарушената й функция може да доведе до редица здравословни проблеми.

Следните признаци ще ви помогнат да обърнете повече внимание на тялото си. Ако забележите някои от тях, най-добре се обърнете към специалист, защото е възможно това да са симптоми за нарушена функция на щитовидната жлеза.

  • Умора

Спали сте повече от осем часа, но след като сте се събудили се чувствате уморени. През деня рано усещате умората и сякаш не сте в състояние да свършите нищо.

  • Резки промени в теглото

Те могат да бъдат с качване или понижаване на телесното тегло. Ако забележите тези промени, а не сте променили хранителните си навици е добре да потърсите лекарска помощ. Може да имате хипо или хипер функция на щитовидната жлеза.

  • Мускулни и ставни болки

Болки, които усещате без да сте натоварвали тялото с тренировки.

  • Подуване в областта на шията и трудно преглъщане

Ако усетите трудности при преглъщане, болки в областта на шията, промяна в гласа, потърсете лекарска помощ. Това може да са признаци на заболяване на щитовидната жлеза.

  • Промени в менструалния цикъл

Нередовен цикъл, кървене по време на овулация, обикновено говорят за хормонални нарушения, които са свързани с функцията на щитовидната жлеза.

  • Депресия, запек, сърцебиене, изпотяване на дланите, раздразнителност, косопад също са част от промените, които настъпват при човек с нарушена функция на щитовидната жлеза.