Здраве и красота

Преяждането и недохранването са вредни за мозъка

Какво да правим, за да не затъпяваме?

13.06.2013г. / 09 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често си говорим за това какво да ядем, за да си набавим един или друг витамин, за да не затлъстяваме, за да не затъпяваме, за да имаме здрави кости... и ако се вманиачим става страшно.

Свързани статии

Но ето няколко прости правила, с които е добре да се съобразяваме.

Да търсим здравословните храни

Това основно правило е важно не само в конкретния случай. Проблемът е, че както сме говорили, предпочитайки здравословните храни сме в сблъсък със супермаркета, семейството, колегите, дори в конфликт с времето – по-лесно е да купиш нещо нездравословно, отколкото да приготвяш ежедневно домашна здравословна храна.
Когато се уплашите, че забравяте, не можете да се съсредоточавате, направете си едно кафе, сгответе някоя рибка с повече омега 3 и си купете пакетче орехи за следобедна закуска.

Храните богати на фибри и протеини увреждат по-малко и дават повече прилив на енергия.

Преяждането и недохранването са вредни за мозъка
Това е правило, което също не бива да подценяваме. Трябва да се стремим към баланс, защото изследвания са доказали, че злоупотребата с калории нарушава мозъчната функция. За недохранването – мисля, че всички сме наясно и не ни трябват научни изследвания като доказателство.

Да си почиваме повече

Всички сме изпитвали на гърба си последствията от свръхстреса. Не можем да почиваме нормално, не можем да спим нормално. Тогава се сблъскваме с постоянното главоболие, безсъние, депресия, преумора. Респективно не можем да мислим нормално, забравяме, бъркаме думите, ставаме напълно безпомощни и не можем да чуем мислите си всред хаоса. И като нищо можем да загубим работата си, приятелите си, хармонията в семейството си. Затова невинаги многото пари и високите позиции ще ви донесат повече щастие и дълъг живот.

Коментирай