Здраве и красота

Преяждането и недохранването са вредни за мозъка

Какво да правим, за да не затъпяваме?

13.06.2013г. / 09 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да се натоварваме повече

И веднага даваме обратния съвет – натоварвайте повече мозъка си. Осигурявайте си нови и нови интелектуални предизвикателства, особено ако работата ви не е свързана с мислене, с вземане на решения и професионално израстване. Да си го кажем честно – повече от половината работни места към днешна дата са именно такива, колкото и да се тупаме в гърдите, че сме високотехнологична нация.

Затова всеки работи каквото намери, но всеки трябва да е отговорен за мозъчното си здраве. Друг няма да се погрижи да поумнеем и да се развиваме.

А всеки може да направи малки стъпки в тази посока – решавайте судоку в автобуса, учете нов език, дори да ви е напълно безполезен и да го забравите след три месеца, почнете с друг също толкова безполезен, но го използвайте като гимнастика за мозъка. А родителите – решавайте задачи с децата си, научете всички исторически дати и събития, научете всички столици в света, научете стихотворения за България... каквото искате учете и помнете, само поддържайте мозъка си. Това важи за всяка възраст.

Коментирай