Здраве и красота

Проблем: срастване на нокът!

Неприятен проблем – как да го избегнем?

21.06.2013г. / 14 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Срастването на ноктите на ръцете и краката е не само естетичен проблем, но и кожен, ако позволите да се задълбочи. Често, когато не се вземат мерки навреме, от срастване на нокът може да се стигне дори до операция, за да се отстрани болезненият проблем. Защото в началото може да изглежда съвсем невинно закривяване на нокътя към кожата, но в един момент може да стане толкова болезнено, че дори да не можете да стъпвате от болка.

Причината за срастване на ноктите с кожата е неправилното поддържане на ноктите и понижена хигиена. В някои случаи кожата на ръцете и ноктите може да бъде нападната от гъбички, чиито колонии също могат да причинят срастване на ноктите.

Най-важното условие, за да предотвратите появата на подобен проблем е правилното изрязване на ноктите. Винаги режете в права линия, без да закривявате наляво или надясно. След това с пила оформете нокътя в желаната от вас форма, без да правите остри ъгли.

Свързани статии

Препоръчително е да режете ноктите след баня, защото тогава роговият слой омеква и рязането на ноктите става много по-лесно.

Друга стъпка в поддържането на добро здраве на ноктите и кожата е да омекотявате кожата с хидратиращи кремове или пък да й правите често овлажняващи бани. Веднъж в седмицата потапяйте ръцете и краката във ваничка с отвара от лайка, за да омекотите кожата.

За да се предпазите от поява на гъбички, които са сред честите причинители на деформация на нокътя и неговото срастване е нужно да подсушавате ръцете си добре след вана.

Какво да правим с нокътя?

В зависимост от срастването можете да предприемете няколко неща. Ако все още не е много болезнено усещането, накиснете пръстите в топла вода с лайка и ги дръжте така 10-15 минути. След това внимателно изрежете нокътя в права линия, без да закривявате. Подсушете хубаво и редовно омекотявайте проблемната зона с хидратиращ крем.

Ако срастването е много дълбоко и болезнено, задължително се обърнете към кожен лекар, за да ви предпише подходящо лечение.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
мариана ( преди 10 години )
Само че, не кожен, а хирург. Ако не се отиде на време на лекар, се получава гангрена и загуба на крака. И аз съм имала врастване на нокътя на крака и съм оперирана 2 пъти от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар