Здраве и красота

10 риска при носенето на контактни лещи

Мийте добре ръцете си, преди да поставите контактните лещи

05.07.2013г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Контактните лещи приличат на малки дискове, които поставяме върху очната ябълка. Това е една иновация, създадена преди години в полза на коригирането на човешкото зрение. Контактните лещи донесоха облекчение на милиони хора с късогледство, далекогледство, както и с други проблеми в зрението.

Лесни за поставяне, спестяващи някои неудобства на очилата, контактните лещи значително облекчиха начина ни на живот. Но, знаем ли как да се грижим за тях? Вижте най-основните правила за употреба, които са важни за здравето на очите ни.

1. Често бързайки да ги поставим, не се съобразяваме с това дали ръцете са ни чисти. Това от своя страна крие риск от инфекции, защото очите са изключително уязвими. Когато поставяме своите контактни лещи, трябва предварително да сме измили добре ръцете си.

Знаем, че поставянето се извършва придърпвайки с единия пръст долния клепач, след което поставяме лещата.

Дългите нокти също крият риск, защото може да нараните лещите, да ги надраскате. Никога не използвайте чешмяна вода или слюнка, за да ги почистите. Вместо това попитайте вашия лекар кой разтвор за почистване на лещи ще бъде подходящ за вас.

2. Лещите имат срок на годност, който най-често се определя от техния клас. По-качествените контактни лещи могат да се използват година, други три месеца или шест. Лещите не бива да се носят постоянно, не бива да спите с тях. Винаги следвайте инструкциите на вашия лекар.

Ако ги носите твърде дълго и окото не си почива, те спират притока на кислород към него. Това от своя страна крие риск от появата на язва на роговицата, което може да доведе дори до слепота.

3. Някои медикаменти биха могли да се отразят на носенето на лещи. Ако се налага да поставите капки за очи или мехлем в окото, винаги сваляйте контактните лещи. Приемането на някои противозачатъчни хапчета съдържащи естроген, може да направи окото по-чувствително към лещите и да създаде сухота в очите.

Медикаментите за облекчаване на алергии съдържащи антихистамин също правят очите по-сухи. Други, които са за лечение на акне, биха могли да предизвикат сърбеж на очите, употребата на обикновен аспирин също може да ги раздразни.

Ако забележите някои от тези симптоми, не предприемайте самолечение, а се обърнете към вашия лекар. Той трябва да бъде уведомен, ако вие приемате някакви лекарства.

4. Понякога разтворът за поддържане на контактни лещи носи след себе си редица проблеми. Обикновено тези разтвори се предлагат в много разновидности: за почистване, за изплакване, за дезинфекция, някои засилват сълзенето на очите, други са с многофункционални формули.

Всички те съдържат консерванти и имат срок на годност, който ако е изтекъл, може да раздразни очите. Никога не използвайте разтвор, чиято годност е изтекла. При смяна на марката на разтвора също се крие риск за окото.

Но не е изключено, когато се придържате към една и съща марка, производителят да реши да промени състава. Затова винаги четете етикета със съдържанието върху шишето.

Всеки нов подобрен разтвор си има своята специфика. Когато ви предстои пътуване, винаги вземайте оригиналната опаковка на разтвора със себе си. Много хора прехвърлят част от течността в по-малко шишенце, удобно за път., но не знаят, че това увеличава риска от замърсяване.

5. Употребата на антихистамини, пътуването в самолет, сухият климат, могат да изсушат окото. Както казахме, носенето на контактни лещи ограничава контакта на окото с въздуха, което също е причина за по-голяма сухота.

В такива моменти винаги носете със себе си капки (изкуствени сълзи).

6. Когато поставяте грим, не забравяйте, че всички тези красоти на вашата тоалетка са потенциални дразнители за очите. Когато имате някакво неразположение на очите като подуване и зачервяване, не нанасяйте спирала, сенки и очна линия.

Добре е да изберете спирала, която е водоустойчива, вместо такава, която е за удължаване на миглите. Всички хипоалергични овлажнители, кремообразни продукти за почистване, лосиони могат да зацапат лещите.

Винаги сваляйте първо лещите, а след това почиствайте грима. Ако лещите ви са по-меки, първо ги поставете в окото и след това започнете да нанасяте грима. Когато са газпропускливи лещи (с кислородна пропускливост) трябва да ги поставите след грима. Следете за срока на годност на гримовете ви и не ги споделяйте с друг.

7. Когато посещавате фризьорски салон, знаете че там въздуха е пълен с химикали от лака за коса и останалите продукти. Ако имате възможност не носете тогава лещи. Сешоарът може да изсуши очите ви, затова мигайте по-често.

8. Когато сме навън, праховите частици, полените, мънички косъмчета от домашните любимци, други частици, например от дим, могат да полепнат по лещите и това да раздразни очите. Полените, които предизвикват алергии, не само ни карат да кихаме, но и не е изключено да получим обилно сълзене от очите.

Това от своя страна може да затрудни носенето на лещи. За тези моменти е добре да разполагате с диоптрични очила, които да заменят за кратко лещите.

9. Тъй като сме в месец, в който искаме да се забавляваме плувайки в басейн, море, езеро и други, няма как да го направим с очила. Но, не бива да влизаме и с лещи. Хлорираният басейн и естествените водоеми крият риск от замърсяване.

Важно е, след като сте плували, да изчакате около час и след това отново да поставите лещите.

10. Тютюнът и тютюневият дим, който съпровожда пушачите определено излага на риск здравето им. Пушачите са осем пъти по-застрашени от развитието на язва на роговицата, отколкото непушачите, които носят лещи.

Когато забележите, че имате сърбеж, подуване, сълзене, парене, замъглен поглед и болка в очите, отстранете лещите и задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай