Здраве и красота

Д-р Даниела Грозева за рака на кожата и скритите опасни места по тялото

Дерматологът Даниела Грозева дава ценни съвети как да се предпазим от слънчеви изгаряния и за какви опасности да следим през лятото

29.07.2013г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Д-р Даниела Грозева е дерматолог. Завършва медицина през 2006 г. в Медицинския университет – София. Има призната специалност по дерматология и венерология и защитена образователна и научна степен Доктор по кожни и венерически болести в областта на атопичния дерматит.

Специализирала е в Мелбърн, Австралия. Носител на Michael Hornstein Memorial Scholarship на Европейската академия по дерматология и венерология. От 2007 г. работи в областта на естетичната дерматология и медицинската козметика. Член е на Български лекарски съюз, на Българското дерматологично дружество, на Европейската академия по дерматология и венерология. Тя беше така любезна да отговори на няколко актуални въпроса за читателките на Az-jenata.bg.

Забелязвате ли промяна в здравната култура на българите по отношение грижата за кожата и нейното добро състояние и през летния сезон?

Определено през последните години българите стават все по-информирани за здравето на кожата си и предпазването й през летния сезон.

Какви съвети бихте дали на дамите, които обичат шоколадовия загар и с нетърпение очакват летните отпуски, за да плажуват по цял ден? Как да се предпазят от опасното лъчение?

Задължително е използването на слънцезащитни кремове с висок фактор. Те предпазват кожата от вредното въздействие на UV лъчите. Да се избягва също така излагането на слънце през часовете между 11 и 16 ч, когато слънцето е най-силно!

Колко време, според вас, е нормално да продължават слънчевите бани?

Колкото и време човек да стои на плажа, той трябва през 2-3 часа да нанася слънцезащита! Като времетраене, колкото по-малко, толкова по-добре.

Препоръката на лекарите е деца до 3-годишна възраст да не биват излагани директно на слънце. Въпреки това много семейства не искат да лишават децата от плажуване. Какви съвети да следват за безопасност на детското здраве?

Децата до тази възраст действително не трябва да се излагат на директни слънчеви лъчи. Те трябва да носят дрехи от естествени материи в светли цветове. Хубаво е да са с шапки и слънчеви очила.

Ракът на кожата е сред най-прогресивно развиващите се и за него от ключово значение е профилактиката. В този ред на мисли, променя ли се настройката на българина да ходи на редовни прегледи при дерматолог?

Да! Определено има развитие в мисленето на българина по отношение профилактиката на рака на кожата. Все повече хора посещават и Европейската кампания за профилактика и ранно откриване на меланомния рак. Много пациенти свикнаха да следят пигментните си образувания (бенки) поне веднъж в годината.

Можете ли да определите някакви признаци или алармиращи сигнали, че сме застрашени от рак на кожата? За какви промени по кожата да следим?

Може човек да се самонаблюдава, разбира се. Когато имаме съмнителни бенки, трябва да се следи за увеличаване на техния диаметър, промяна в цвета им, кървене, асиметрия в границите на образуванието.

Има ли скрити места по кожата ни, за които забравяме да нанасяме слънцезащитна козметика?

Много често мъжете не нанасят слънцезащита на кожата на главата, което е неблагоприятно особено за мъже с алопеция (оплешивяване), а това води до бързо изгаряне на областта. Не забравяйте да нанасяте слънцезащита по горната повърхност на ходилата също.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Имайте едно хубаво лято и използвайте умерено и здравословно слънчевите лъчи!

Коментирай