Здраве и красота

За пръв път у нас телемост свърза 3 болници по време на операция

Операция по отстраняване на злокачествен тумор на рак на гърдата беше предавана в реално време и наблюдавана от водещи специалисти в 3 болници у нас

29.07.2013г. / 18 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Уникален за България високотехнологичен здравен проект бе представен по впечатляващ начин в ПСАГБАЛ „Света София“ на 29 юли 2013 г.

Технология от ново поколение свърза в реално време операционните зали на ПСАГБАЛ „Света София“ и УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, с партньорството на Военномедицинска академия в София.

Д-р Евгений Василев, един от водещите мамолози в страната, извърши на живо операция по отстраняването на карцином на млечната жлеза на 41-годишна пациентка, като интервенцията бе наблюдавана чрез телемост от негови колеги във ВМА и УМБАЛ „Света Марина“.

Операцията се извърши в зала в столичната болница „Света София“, а в друга нейна зала се предаваше картината на живо пред повече от 40 журналисти, гости и официални лица. Уникалният проект бе подкрепен и адмириран от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, която лично благодари на директора на ПСАГБАЛ „Света София“ д-р Иван Костов за страхотната инициатива на болницата и пожела леко възстановяване на пациентката.

Д-р Нигяр Джафер, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, също присъства в залата и проследи на живо операцията. Тя благодари на колегите си за чудесния проект и сподели надежда за следващия програмен период от 2014-2020 година, да бъдат отпуснати повече средства за подобни високотехнологични инициативи и проекти, които дават възможност на лекарите да обменят опит и знания и така да подобрят значително качеството на здравни услуги.

Снимка: Булфото

По същото време в УМБАЛ „Света Марина“ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева и министърът на образованието д-р Анелия Клисарова също наблюдаваха потенциала на новия метод за видеомедицина, демонстриран в „Света София“. В телемоста участваха още проф. Радослав Радев, гръден хирург в „Света Марина“, д-р Иван Красналиев, патолог от „Света Марина“, полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника Гръдна хирургия във ВМА, д-р Албена Факирова, патолог във ВМА.

Екипът на лабораторията по клинична патология и цитология на ПСАГБАЛ „Света София“, представляван от проф. Елисавета Попхристева и д-р Стоян Кочев, извършиха спешна интраоперативна диагностика (гефрир) с помощта на съвременен микроскоп с вградена цифрова камера, която дигитализира образа. Резултатът от гефрира бе проследен отново на живо от специалистите във ВМА и „Света Марина“, които анализираха и коментираха хода на операцията, извършвана от д-р Василев.

Проектът е от национално значение за сферата на здравеопазването. Чрез изграждане на непрекъсната комуникация вече може да се осъществява пренос на данни, картина, звук, снимки с висока резолюция, снимки от мамография, скенер, ехография, хистологични тъканни срезове, както и беше демонстрирано днес от специалистите, участвали в първата подобна инициатива у нас.

Д-р Иван Костов, директор на „Света София“ изрази надежда този проект да продължи във времето и подобни инициативи да се провеждат ежемесечно в партньорство с лекари и болници от цялата страна.

„Имайки предвид липсата на достатъчно специалисти по патология в България, новите технологии, с които вече разполагаме, дават възможност за оказване на навременна консултация“, допълни той представянето на проекта. За осъществяването на инициативата той благодари и на партньорите на болницата ГлаксоСмитКлайн, Виваком и Телелинк, които са подкрепили идеята.

Ключовото значение на този проект е, че може да свърже и да позволи консултирането, наблюдението на операции от разстояние между много отдалечени болнични заведения, а така ще оптимизира времето за планиране на операции, обсъждането на резултатите и даването на насоки за най-подходящо лечение.

В края на представянето на здравния проект бе обявено и предложение за сътрудничество между ПСАГБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ и ВМА, които да се включат в мощна кампания през месец октомври срещу рака на гърдата. През целия месец тогава ще се провеждат безплатни профилактични прегледи срещу рак на млечната жлеза в ПСАГБАЛ „Света София“, а лекарите от другите две болници също обещаха да подкрепят кампанията.

Коментирай