Отдавна знаем, че чесънът е сред вкусните, макар и малко миризливи чудеса, които природата ни дава. Освен, че помага за здравето на сърдечносъдовата система, предпазва от грип и настинки, лекува акне, чесънът е и сред ефективните превантивни мерки срещу рака.

Още по темата

Ново изследване показва, че редовната консумация на чесън - поне един-два пъти в седмицата, почти двойно намалява риска да се разболеете от рак на белия дроб.

Според изследването, проведено в Китай, възрастните, които ядат редовно "ароматния" зеленчук, са с 44% по-малка вероятност да се разболеят от рак на белия дроб, за разлика от другите, които не консумират чесън.

Друго изследване в Южна Африка пък показа, че любителите на чесъна рязко намаляват риска си от рак на червата, почти 3 пъти в сравнение с останалите хора!

Изводът е повече от ясен: хапвайте чесън зиме и лято, не го избягвайте заради миризмата му! Колкото повече, толкова по-добре, още повече като имаме предвид, че на нашата територия се отглежда чесън и можем да го консумираме пресен, когато си пожелаем.