Здраве и красота

Кои храни са богати на пробиотици

Пробиотиците - полезни бактерии

19.08.2013г. / 14 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Здравето и добрата функция на червата за важни, за да се чувствате добре и комфортно. Казвате, че сте във форма, когато нямате проблеми със стомашно-чревния тракт, изхождате се редовно, не се оплаквате от запек, подут корем и раздразнен стомах.

Свързани статии

За да бъде всичко в норма, храносмилателната система се нуждае от подпомагане. Микроорганизми, неречени пробиотици (полезни бактерии) са тези, които се грижат за поддържането на баланса в червата. Наричат ги още пробиотични бактерии, които спомагат за едно добро храносмилане и силна имунна функци. Освен в киселото мляко те могат да бъдат открити и в други храни и напитки. Вижте кои са. 

Мисо

Паста, получена вследствие на ферментирала соя - процес, който произвежда пробиотиците. Тя е с ниско съдържание на калории, но е и солена. Добавете от нея към салати, маринати, супи и други.

Кисело зеле

Любимото на много хора кисело зеле също се получава при ферментация. На пазара се предлагат и консервирани варианти на кисело зеле, но тези процеси разрушават голяма част от пробиотиците. Затова добре познатият начин на получаване на зелето, който правим в началото на всяка зима е по-добрият вариант. И все пак, не прекалявайте с консумацията му.

Шам фъстъци

Според изследване от 50 до 100 г на ден са достатъчни, за да повишите нивата на добрите бактерии в червата. Тези ядки съдържат пребиотици. Пребиотиците се грижат за растежа на определени бактерии в дебелото черво, което подобрява неговата функция.

Сирена като като чедър, пармезан, гауда също са богати на полезни бактерии.

Виното също действа като пребиотик. Проучване, направено през 2012 година показва, че консумирането на две чаши вино на ден в продължение на 4 седмици, увеличава полезните чревни бактерии.

Пробиотиците се предлагат и под формата на хранителни добавки. Преди да започнете да приемате такива, добре е да се консултирате с лекар. През останалото време приемайте от тези храни и напитки, без да надвишавате техния прием.

Пробиотиците са важни, защото намаляват нивата на лошия холестерол, намаляват появата на различни видове алергии и астма, подобряват храносмилателната функция и усилват имунната защита.

Коментирай