Здраве и красота

Храни, които повишават концентрацията

Според изследователи средните и високи количества на флавоноили, които се съдържат в какаото подобряват концентрацията

26.08.2013г. / 14 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Добрата концентрация изисква редовни мозъчни тренировки.  Въпреки че решаването на различни логически задачи и социалните игри са важни, има определи храни, които е добре да се консумират, за да се подобри дейността на мозъка. Хранителният режим,  който спазвате се нуждае от редица витамини, минерали и вещества, за да може той да се нарече здравословен.

Свързани статии

Това са някои от най-важните храни, които е добре да консумирате по-често, за да се радвате на добро здраве и остър ум.

Шоколад

Според изследователи от университета L’Aquila в Италия средните и високи количества на флавоноили, които се съдържат в какаото могат да подобрят концентрацията и проблемите с паметта.  В продължение на осем седмици са били изследвани хора, които имащи проблеми с паметта и концентрацията. Резултатите показват, че консумирането на какаови напитки и шоколад могат да подобрят значително паметта. 

Карфиол

Този зеленчук е богат на холин, хранително вещество от групата на витамин B. Неговата редовна консумация увеличава енергията и активността на тази част от мозъка, която отговаря за  взимането на решенията и концентрацията.

Люти чушки

Те не само помагат да увеличите метаболизма, но според учени от Brown University химичните промени, които настъпват в мозъка при консумацията им,  подобряват учебния процес и паметта. 

Сладки картофи

Те са много полезни, не само за вашата диета. Богати са на  бета-каротин и са част от менюто на японците, които са известни с дълголетието си. Освен това благоприятстват  конгнитивните процеси.

Пъпеш

Богат е на бета-каротин, както и витамин С.  Витамин С предпазва мозъчните клетки от преждевременно  остаряване. 

Сок от цвекло

Този полезен сок увеличава притока на кръв към мозъка и подобрява познавателните способности , твърдят изследователи от Wake Forest University.  Богат е на магнезий и витамин U.

Кисело мляко

Според скорошно проучване, проведено в  UCLA, хората които консумират редовно пробиотици (полезни бактерии в киселото мляко) подобряват дейността на мозъчната функция. Промяната в бактериалната среда в червата стимулира сигнал, който се изпраща в мозъка, подобряващ функцията на познавателните области на главния мозък.

Коментирай