Здраве и красота

Билки, които лекуват херпеси

Ехинацея и женско биле

21.08.2013г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Херпесът е кожен проблем, причинен от вируса на херпес симплекс. Той е заразен, затова трябва да се избягва пряк контакт, включително и ползване на общи прибори за хранене, бръсначки, кърпи. Ранните симптоми на херпеса включват подуване, изтръпване, болка и сърбеж на засегнатото място.

Следващият етап е  образуването на малки мехурчета пълни с течност, а няколко дни по-късно се появява жълта коричка. Обикновено не оставят белези. Съществуват два типа херпеси - лабиален и генитален. Честата поява на херпеси може да е в следствие на слаба имунна система при настинки и грип. 

Появата им може да се дължи и на дефицит на фолиева киселина, желязо, витамин В, стрес или от полов акт, когато не се ползва презерватив. Могат да бъдат причинени от стегнато и неудобно бельо, използването на паста за зъби, съдържаща натриев лаурил сулфат. Инкубационният период обикновено трае от  два до осем дни. Добре е винаги да се консултирате с лекар, който да назначи адекватно лечение в зависимост от вида на херпеса.

Успоредно с лечението, назначено ви от лекаря, бихте могли да използвате билки, които също са доказани в лечението на този проблем. 

Ехинацея

Тази билка помага за предпазването на колагена. Приемайте вътрешно под формата на чай, а външно прилагайте като компрес за няколко минути върху засегнатото място. Това ще ускори оздравителния процес.

Лайка

Тя съдържа вещество, наречено бизаболол, което помага при лечението на херпеси и язви на лигавиците. Отварата от лайка действа антимикробно и противовъзпалително.

Маточина и жълт кантарион също помагат в лечението на херпеси. Направете отвара от тези билки и мажете няколко пъти на ден засегнатите участъци.

Женско биле

Отварата от тази билка се използва външно за компреси или вътрешно за изплакване на устата и е доказано, че помага при симптомите на херпес.

В аптечната мрежа се предлагат и различни билкови кремове с екстракт от лайка, невен, масло от чаено дърво и други. Добре тях да прилагате върху херпеса. Екстрактът от семена на грейпфрут и пчелния прополис също лекуват успешно. Яжте богати на витамини храни и спортувайте редовно, за да засилите имунната защита на организма и предотвратите появата на херпеси.

Коментирай