Здраве и красота

Защо сливите са толкова полезни?

Повишава костната плътност, особено по време на менопауза

23.08.2013г. / 09 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Знате, че плодовете тряба да се консумират ежедневно, защото те са богати на витамини, минерали и вещества, от които се нуждае тялото ви. Плод, който може да консумирате целогодишно е синята слива.

Свързани статии

Тя носи ползи за здравето независимо дали ще я добавите към менюто си в пресен вид, сушена или под формата на сладка и конфитюри. Вижте защо е добре по-често да хапвате от нея.

Грижи се за сърцето

Прясната слива съдържа средно  113 мг калий, минерал, който помага да се намали високото кръвно налягане и понижава риска от инсулт. Сливите дължат своя лилаво-червен цвят на антоцианини, вещества, които предпазват от свободните радикали, причина за появата на някои видове рак. 

Помагат при запек

Сушени или пресни, сливите са добър приятел на червата. Те помагат, когато страдате от запек, защото са богати на фибри. 

Намаляват кръвната захар

 Според канадски диетолози, могат да помогнат за контролирането на нивата на кръвна захар и също така да намалят риска от появата на диабет тип 2. 

Повишава костната плътност особено по време на менопауза

Тези плодове освен, че съдържат големи количества витамин С, витамин А, В4, В9и К, са богати и на фосфор, калций и магнезий. Тестове, направени сред жени в менопауза, в университета във Флорида показа, че тези, които са консумирали 100 г на ден сливи в продължение на година (сушени или пресни) са повишили костната си минерална плътност.

Подобряват паметта

Сливите са мощен антиоксидант и могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали, които засягат паметта.

Как да ги консумирате и да им наслаждавате максимално?

Когато приготвяте пилешко месо на фурна с картофи, сложете и няколко сушени сливи. Сливите си подхождат и със свинско месо.

Добавете сливи към сладкиша, който приготвяте. Пригответе си сладка и компоти, които да ви напомнят за лятото през зимните месеци.

Зимно време може да си купувате сушени сливи, които да накиснете за кратко време във вода, за да омекнат и да се насладите на полезните им качества.

Коментирай