Здраве и красота

Как да разпознаете евентуална вагинална инфекция?

Кога вагиналното течение е нормално и кога трябва да се притесняваме

20.09.2013г. / 12 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Вагиналното бяло течение е често срещано при много жени. Много от тях не правят разлика между това, което е нормално и друго, което подсказва за вагинални инфекции. Може ли да разпознаете кога течението е в рамките на нормалното и кога трябва да се обърнете към гинеколог? Вагината на жената си има свой pH баланс.

Когато жената е здрава и няма гинекологични проблеми, нейното влагалище произвежда секрети, за да прочисти средата, подобно на слюнката в устата ви. Тези секрети обикновено са приемани като нормално вагинално течение. Но когато киселинната среда на влагалището е нарушена, тогава се създава благоприятна среда за инфекции.

Когато няма инфекция, течението е белезникаво, прозрачно, може да е леко жълтеникаво и без мирис. Много са причините, поради които може да забележите бялото оцветяване върху бельото си.

Свързани статии

Най-честите са: емоционални и стресови фактори, колит, преди настъпването на месечния цикъл, по време на бременност, по време на овулация, при приемането на някои медикаменти, при сексуална възбуда.

Но когато налице са вагинални инфекции, течението е с различен цвят и мирис. Какво подсказва за една евентуална вагинална инфекция?

  • обилно отделяне на секрет от влагалището, което е с неприятна миризма
  • сърбеж и парене
  • болезнено уриниране
  • течение, което прилича по-скоро на извара
  • сиво или зелено вагинално течение, съпроводено с лоша миризма

Най-честата инфекция, която се наблюдава при жените е бактериалната вагиноза. Подобно на гъбичната инфекция, при нея е налице увеличаване на бактериите и нарушаване баланса на вагиналната среда. Но тази инфекция би могла да се развива успоредно и с други вагинални инфекции.

Не е задължително тя да ви бъде предадена при полов акт (но не е изключено, при честа смяна на сексуалните партньори). Какво може да я причини?

Най-често: при използването на тампони, спирали, дамски душове и секс без презерватив.

Възможно е да забележите течение със сивкав цвят и с миризма, но може инфекцията да не проявява симптоми.

Как да се предпазите от вагинални инфекции?

  • правете секс с презерватив
  • носете памучно бельо
  • грижете се вагиналната област да е винаги чиста и суха
  • избягвайте използването на интимни парфюми
  • по време на секс не използвайте други овлажняващи средства, освен лубриканти
  • за интимната си хигиена използвайте дамски сапуни, които са гинекологично тествани

Ако забележите отклонение в цвета, мириса и количеството на течението, не предприемайте самолечение. Това може само да усложни инфекциите.

Коментирай
Свободно време