Здраве и красота

Храни, които не бива да комбинирате при диета

От кои хранителни комбинации пълнеете

24.09.2013г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато искате да отслабнете, но не се чувствате комфортно от спазването на хранителни режими, добре е да знаете как да комбинирате правилно храните, за да не пълнеете и да свалите излишните мазнини. Разделянето на храните и тяхната правилна комбинация не е диета, това е система на хранене, начин на живот, който много хора са си изградили.

Може да не ви се вярва, но благодарение на правилното хранене не само ще отслабнете, но и може да премахнете част от неразположенията, които сте имали до момента, като запек, колит, киселини в стомаха и други.

Идеята на това хранене е заложена в това, че стомахът ви изисква различно време за преработването на определени храни. За някои са нужни около половин час, докато други отнемат повече време. Всичко това се дължи на определени хранителни ензими.

Вероятно сте чували от познати или сте чели бегло информация за комбинирането на различните храни. Има комбинации, които не бива да правите.

Вижте кои храни не трябва да комбинирате при едно хранене.

Въглехидрати и кисели храни

Никога не комбинирайте боб, картофи, хляб и други продукти от въглехидрати заедно с портокали, лимони, мандарини и други кисели плодове.
Плодовите киселини предотвратяват смилането на въглехидратите, в следствие на което те ферментират в червата.

Протеини с въглехидрати

Никога не яжте плодове, картофи или хляб със сирене, месо, ядки и яйца. Храносмилането на въглехидратите и на протеините е различно. Когато тези храни са комбинирани, този процес отново се нарушава, увеличава се киселинността в стомаха, спира въглехидратното храносмилане и налице е отново ферментиране в червата. Това води често до стомашни болки и подуване.

Не комбинирайте два различни протеинови продукта

 Например месо с млечни продукти и ядки. Отново за тяхното храносмилане са нужни различни видове стомашни сокове, всеки продукт има време на преработване.

Не комбинирайте млечни продукти с: ядки, месо, яйца и други богати на протеини храни.

Не комбинирайте плодове и храни, богати на протеини като месо, ядки, яйца, сирене.

Сладка, масло, захар и сиропи не бива да комбинирате с хляб и зърнени храни.

Добре е да хапвате и плодовете поотделно, особено пъпеш. Той трябва да се консумира самостоятелно.

Коментирай