Здраве и красота

Детски очила – мода, предпочитания, препоръки

Известни дами с децата си подкрепят кампания за профилактика на детското зрение

25.09.2013г. / 15 50ч.
Аз жената
Дъщерята на модела Стела Стойкова - Дара. Снимка: Антон Марков

Дъщерята на модела Стела Стойкова - Дара. Снимка: Антон Марков

При избора на детски очила е важен както синхронът между лекар и оптик, така и участието на самото дете. Това важи с особена сила за диоптричните очила, за да може детето по-лесно да ги приеме и свикне с тях. „Аксесоарите тип играчки също могат да помогнат на детето да възприеме по-лесно носенето на очила.", отбелязва Павел Цветков и допълва, че такива са играчките – поставки за очила, към които децата проявяват силен интерес. Приятелят на моите очила – „Фифи“, е гумена играчка-аксесоар под формата на различни животни, които се предлагат заедно с детските модели очила.

При подрастващите тийнейджъри на възраст до 12 г. модата при очилата силно се влияе от познатите им анимационни филми и детски сериали. В тази възраст силно се изявяват стремежът към подражание и интересът към по-цветните и екстравагантни очила. Поради по-големият обем уроци, работа с компютър и различни устройства е добре очилата да са в светли тонове, цветни и също е важно да не ограничават полето на виждане, да не падат от лицето при спорт или навеждане и да не деформират носа.

Свързани статии

При тийнейджърите над 12 години модата става все по-важна. Те следят визията на известните спортисти, певци, музиканти, актьори и често им подражават. Формите на очилата при тях отново са ретро, големи и разнообразни. В тази възраст властват цветовете, особено цветните дръжки, които могат да се сменят. Синьото – морско, небесно, тюркоазно, както и зелено, лилаво, червено. Цветовете са както наситени и плътни, така и прозрачни или полу-прозрачни. Актуални са класическите черно, по-малко кафявото, типичните момичешки цветове розово, бежово, оранжево, малиново и дори жълто. Голям хит сред младежите са и фосфоресциращите цели очила или само дръжки. Антиалергичните покрития, каквито имат всички модели на марката са изключително важни за тийнейджърите с проблемна кожа.

Слънчевите очила са моден аксесоар, който децата и особено тийнейджърите носят не само през лятото. Установено е, че в детските очи попадат 75% от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните – едва 10 на сто. Затова децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила с най-добрата UV защита и с поляризация, които наистина да предпазват очите им. Такива именно са моделите от колекциите Kwiat Junior (за деца от 5 до 13 години) и Kwiat Comfort (за деца от 10 до 18 години), които освен диоптрични, предлагат и слънчеви модели очила.

Снимки: Антон Марков

Коментирай