Мангото е екзотичен плод, който все по-лесно може да бъде намерен на пазара у нас. Въпреки това, има много хора, които все още не са опитвали вкуса му. Познати са около 1000 различни сорта манго. Предпочитан плод е в много диетични режими.

В обем колкото една купичка от плода се съдържат 110 калории, витамин A, E, B6, фибри, мед, калий, магнезий. Ето още ползи за здравето, които носи мангото и които ще ви накарат да го заобичате.

Предпазва от рак

Според учените антиоксидантни съединения ( кверцетин, гликолова киселина, физетин, галова киселина и други) в мангото, са мощна защита срещу рак на дебелото черво, рак на гърдата, левкемия и рак на простатата.

Понижава холестерола

Мангото е богато не само на фибри, но и на пектин и витамин C. Това помага да се намалят нивата на серумния холестерол.

Подсилва имунната система

Сега тялото ви се нуждае от най-много витаминна подкрепа. Големите количества витамин A и C, както и различните каротиноиди засилват имунната система.

Грижи се за здравето на очите

Витамин A, който се намира в плода е от изключително значение за здравето на очите. Купичка манго съдържа 25 на сто от необходимата дневна доза.

Още по темата

Помага и при диабет

Листата на мангото могат да помогнат за нормализиране на нивата на инсулина в кръвта. Направете си запарка от листа на манго и пийте всеки ден по една чаша. Умерените количества сок от манго също няма да навредят на нивата на кръвната ви захар.

Подобрява храносмилането

Мангото съдържа фибри и ензими, които благоприятстват този процес.

Прави кожата чиста, гладка и мека

Мангото помага да намалите появата на пъпки и черни точки. Важно е да го консумирате и да приготвяте маски за лице с манго, които да се погрижат за кожата и отвън.

Облекчава симптомите на топлинен удар

Добре е да знаете за следващото лято или за екзотичната почивка, която планирате, че под формата на сок или директно консумирано мангото охлажда тялото и намалява телесната температура, както и гаденето (симптоми, които съпровождат топлинния удар).