Спомняте ли си тази приказка на Ран Босилек „Отишла баба за дренки“? Със захладняването се сетих за дренките и чак сега направих връзката, че дрянът ражда дренки. За дрянът се сещах само по Нова година, а виж ти, виж ти, какво можех да изпусна... малките червени, вкусни е спорна тема /много може би няма да определят дренките точно като вкусни/, но полезни плодчета. Някой друг съвсем да е изключил, че съществуват дренки?

Още по темата

Като че ли за дренките се сещаме изключително рядко. 

Например когато се разхождаме в гората и случайно ни спират погледа и разквасват устата. Ако има някой вещ наоколо, когато попитаме: „Ау, какво е това, дали се яде.“ Да ни каже яде се, яде се и е много полезно. Затова се сетих да ви амбицирам да се оглеждате наоколо и да ги търсите по пазарите.

За какво са полезни дренките?

  • Дренките са богати на калий, желязо, витамин C. 
  • При лечение на диария са незаменими, действат запичащо. 
  • Прилагат се и като кръвоспиращо средство, понижават температурата, а помагат и при проблеми с венците.

Дренките са полезни също така и при чернодробни, бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Справят се отлично с анемията.

В народната медицина се използват и при стомашно-чревни проблеми (гастрити, колити), при простуда и грип, като имуностимулант, дори при лечение на туберкулоза. Смята се, че повишават апетита.

След като ги наберете може да издържат и една седмица. Може да ги изсушите или консервирате.

От тях можете да си направите класически компоти, желета и сладка. Ако сте по-здравословно настроени може да си направите и всякакви ароматни кремчета с мед или сладки сосове.