Здраве и красота

Какво помага при афти в устата?

Кокосова вода и...

29.10.2013г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Афтите в устата са резултат от възпалителен процес, които са болезнени и често пречат на човек да се храни нормално, да говори, да поддържа нормална устна хигиена.

Често те се появяват заради липса на важни хранителни вещества, стрес, неволно прехапване в устата, енергично миене на зъбите, по време на месечния цикъл, вирусни инфекции, болест на Крон, прием на някои медикаменти и други. Представляват болезнени кръгли или овални рани, които се образуват в устата, по- често от вътрешната страна на бузите.

Обикновено не са заразни и не бихте могли да ги предадете чрез целувка например. Как може да се предпазите от появата им? Нужно е да се храните с повече храни, богати на витамини и минерали, да намалите стреса, да имате добра устна хигиена и да посещавате редовно прегледи при вашия стоматолог. Всеки от вас поне веднъж в живота си е изпитвал дискомфорта от афти в устата, (най-често след люпене на слънчоглед или ядене на плодове). Добре е да знаете какво може да ви помогне в случай, че отново се появят.

Солена вода

Тя помага да се намали възпалителният процес в устата. Първите няколко изплаквания на устата със солена вода няма да са приятно усещане, но тя бързо ще намали инфекцията и болките.

Листа от тулси

Листата на това растение има невероятни лечебни свойства. Направете си отвара от листата на тулси и изплаквайте устата си с нея по няколко пъти на ден.

Мед

Медът е естествен овлажнител, помага за задържане на влагата и предотвратява обезводняването. Действа успокояващо и има антимикробно действие, осигуряващо бързо лечение на язвите в устата. Хапвайте по една лъжица мед няколко пъти на ден или намажете засегнатите участъци.

Свързани статии

Кокос

Кокосовото масло и кокосовата вода също помагат при язви в устата. Кокосовата вода има приятен и освежаващ вкус и помага за намаляването на телесната температура. Кокосовото масло може да бъде нанасяно върху засегнатите участъци и да намали възпалението и болката.

Женско биле

Тази билка има няколко лечебни свойства. Съдържа съставки, които лекуват и намаляват вероятността от поява на язви в устата. Може да си правите отвара от билката, с която да жабурите устата си или да я добавяте под формата на прах заедно с малко куркума към чаша топло мляко.

За да намалите дискомфорта по време на лечението на афтите, избягвайте кисели храни и напитки, а също така и пикантни храни.

Коментирай