Здраве и красота

Ползите от лененото семе

Грижи се за здравето на сърцето

28.12.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Здравословното хранене винаги се нуждае от някои допълващи елементи, като лененото семе например. То има много ползи за здравето и е чудесна добавка към вашите ястия, салати или закуски. Богато е на витамините от група В, а също така и на манган, магнезий, омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са ключов елемент, който намалява възпалителните процеси в тялото.

Те са необходими за профилактика на сърдечносъдови заболявания, при ставни проблеми, диабет, както и при рак. Лененото семе се използва за направата на олио, брашно. Освен, че е един от най-концентрираните растителни източници на омега-3 мастни киселини, то съдържа антиоксиданти, фибри, белтъчини и калий.

Защо е добре да го консумирате?

Изгражда защита срещу рака

Консумирането на ленено семе може да изгради защита срещу рак на простата, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Благодарение на качествата на семената, се предотвратява растежа на раковите клетки. Освен това лигнаните (антиоксиданти, регулиращи и хормоналното равновесие) в лененото семе спират развитието на туморите.

Понижаване на холестерола

Според учени от Iowa State University и Wellness Center хората с високи нива на холестерол, които добавят ленено семе към диетата си, могат да намалят нивата му. Освен това лененото семе се грижи и за здравето на сърцето.

Свързани статии

Предотвратяване на горещи вълни

Дамите в менопауза често усещат неприятни и повтарящи се горещи вълни. Според учени лененото семе може да облекчи тези неприятни симптоми, но и като цяло да подобри физическото здраве на жените в менопауза.

Подобряване на кръвната захар

Приемането на ленено семе може да помогне и за гликемичния контрол. То неслучайно се препоръчва на хора с диагноза затлъстяване, защото може значително да помогне за подобряването на тяхното състояние.

Кога трябва да се избягва прием на ленено семе?

Въпреки безопасността от прием на ленено семе, специалистите съветват бременните жени да го избягват. Добре е да го изключат от диетата си и хора, които страдат от синдром на раздразненото черво. Рядко, но все пак може да се случи след консумация на ленено семе да получите запек, диария, подут корем, стомашни болки, метеоризъм (газове в червата).

Консумирайте ленено семе под формата на добавка, масло. Ако решите да си купите отделно семена, най-добре е преди да ги добавите към храната да ги смелите в кухненски робот много фино.

Коментирай