Здраве и красота

Кой хормон помага в отслабването?

Мелатонин

07.11.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За да имате здрав и спокоен сън тялото ви трябва да отделя достатъчно количество мелатонин. Мелатонинът е естествен хормон, който се отделя в по-големи количества вечер и нощно време от епифизата. Отговорен е за процеса на съня и събуждането.

Мелатонин се предлага и под формата на хранителна добавка и често се приема от хора, които имат нарушен сън, особено в напреднала възраст, тъй като с напредването на възрастта производството на хормона намалява.

Мелатонин в малки количества може да бъде открит и в някои плодове и зеленчуци като бадеми, кардамон, череши, кориандър, копър, ориз, банани, слънчоглед и други.

Според учени мелатонинът освен, че помага за добър сън има и много ползи за метаболитните процеси. Според учените мелатонинът работи по следния начин: Известни са два вида мастна тъкан бяла и кафява. Бялата мастна тъкан е тази, в която се съхраняват калориите, които водят до увеличаване на теглото.

Свързани статии

Кафявата мастна тъкан помага за регулирането на телесното тегло чрез изгарянето на калории вместо да ги натрупва. Учените са открили, че мелатонинът стимулира кафявата мастна тъкан. Също така за тези, които спортуват, за да свалят излишните килограми, мелатонинът може да засили ефекта от физическите упражнения.

Това се дължи на факта, че кафявата мастна тъкан съдържа протеин, отговорен за генерирането на топлина и изгарянето на калории.

Според учените това е напредък в борбата с наднорменото тегло. Техният съвет е да се спи в максимално тъмни стаи и да се консумират повече храни, богати на мелатонин. Преди да започнете прием на хранителна добавка с мелатонин е добре да се консултирате с лекар.

Коментирай