Здраве и красота

Кожата на лицето подсказва дали имате сърдечни проблеми

По-малко бръчки – по-дълъг живот

13.11.2013г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кожата на лицето издава не само начина на живот и това как се грижим за нея. Фините бръчици са не само показател за отношението ви към кожата, но и за здравословното състояние и това колко дълго ще живеете или поне според последни проучвания.

Според ново изследване се оказва, че жените, които са с по-малки фини линии по лицето, имат по-ниско кръвно налягане, по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт и по-голям шанс да живеят по-дълго.

Изследването е публикувано в Journals of Gerontology и има за цел да открие връзката между възрастта на лицето и риска от сърдечни заболявания. В изследването са взели участие 260 жени, разделени в две групи.

Свързани статии

Едната група е била с нисък риск от сърдечни заболявания, а другата с висок риск. Учените са оценявали и младостта на външния вид на жените, анализирайки изражението на лицето им, както и състоянието на ръцете им в горната и вътрешна част (там, където влиянието на слънчевите лъчи е по-малко, отколкото върху лицето).

За първи път учените намират връзка между външния вид и кръвното налягане. Тази група жени, които са изглеждали по-млади, са били с по-ниско кръвно налягане и нисък риск от сърдечни проблеми. Дали благодарение на козметиката те поддържат младостта на кожата си или се дължи на биология?

Учените ще продължават да изследват стареенето, опитвайки се да определят какво допринася за младостта на кожата им и как това е свързано със здравето на сърцето и дълголетието. Едно е сигурно, има няколко храни, които могат да допринесат за здраво сърце и млада кожа като моркови, бадеми, плодове, (особено цитрусови) и пресни зеленчуци.

Коментирай