Здраве и красота

7 важни храни за здравето на устната кухина

Бадеми, боровинки и...

26.11.2013г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Джулия Робъртс. Снимка: Reuters

Джулия Робъртс. Снимка: Reuters

За здравето на устната кухина помагат не само редовните прегледи при стоматолог, почистването на зъбите с четка, паста и дентална вода и конец, а и много храни. Следващите няколко полезни и вкусни храни и напитки помагат по естествен начин за това да запазите зъбите и венците си здрави. Консумирайте всекидневно от тях, защото те помагат и да освежите дъха си.

Стафиди

Рафинираната захар благоприятства задържането на микробите в устната кухина и натрупването на плака по зъбите. Полезните стафиди не само са вкусни, но съдържат естествени захари. Те са добър източник на фитохимикали, които елиминират бактерии в устната кухина, причиняващи образуването на плака.

Червени боровинки

Червените боровинки съдържат полифеноли, които намаляват зъбната плака и появата на кариеси. Консумирайте пресни или сушени боровинки към здравословната закуска или плодовите сокове.

Масло от черен дроб на треска

Това полезно масло съдържа омега-3 мастни киселини, витамин A, витамин K и витамин D. Това са основни хранителни вещества, които е трудно да си набавите, особено ако не се храните правилно. Омега-3 мастните киселини намерени в черния дроб на риба треска е доказано, че имат благоприятен ефект и върху здравето на зъбите и венците, мозъчната функция, паметта, противопоставят се на алергии, астма и други.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на полифеноли, които намаляват развитието на бактериите в устната кухина и намаляват риска от появата на различни заболявания на венците. Специалисти съветват човек да изплаква по няколко пъти на ден устата си със зелен чай, за да намали образуването на плака по зъбите. Това е добър начин и да освежите дъха си.

Свързани статии

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която има антибактериално действие и атакува бактериите, които причиняват кариес и натрупване на зъбна плака.

Хрупкави плодове и зеленчуци

За да почистите зъбите си и да масажирате венците, хапвайте всекидневно ябълки, моркови, краставици и други хрупкави полезни плодове и зеленчуци. Твърдите храни действат като естествена четка за почистването на натрупванията по зъбите и венците. Благодарение на тях вие ще намалите и бактериалната среда в устната кухина.

Мляко, млечни продукти и храни богати на калций

Важно е всекидневно да приемате храни, които са богати на калций като сирене, мляко, бадеми и листни зеленчуци, които са богати и на фосфор. Не пропускайте и полезните яйца и рибата, които правят зъбния емайл по-здрав.

Коментирай