Здраве и красота

Навици, с които вредим на красотата си

А вие правите ли го?

20.12.2013г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Спите ли с грима? Изправяте косата си ежедневно? Тогава е добре да обърнете внимание на някои навици, които всяка жена вероятно има, но колко вредни могат да бъдат те за красивия ви външен вид? Вероятно ще преосмислите някои от вредните навици, но както ще се окаже, понякога погрешното изненадващо има и ползи, от които да се възползвате.

Почиствате четката си за пудра веднъж годишно? Или не си спомняте кога за последно това се е случвало? Ето откъде може да имате проблеми с кожата. Замърсявания, запушване на порите. Това е предпоставка за задръжка на бактерии в четката. Тя е като гъба, която попива всичко. Нередовното й почистване може да ви донесе доста неприятности с кожата.

Измивайте четките за „мокър“ грим, като фон дьо тен и коректор, на всеки 3-4 дни, тъй като те са добра среда за натрупване на бактерии. Четките за сух грим, като пудра например, се почистват веднъж седмично. Ако четките са прекалено мръсни и напластени с грим, това няма да е добре за външния ви вид, тъй като цветовете ще се смесват.

Нанасяте грима си с пръсти? Спокойно! Всичко е наред. Това спестява доста време, а и много професионални гримьори го предпочитат. Специалистите в областта харесват нанасянето да става чрез кожата, тъй като това придава по-естествен вид, а и топлината на ръцете прави грима по-лесен за поставяне. Пък и пестите от грима. В дунапреновите тампони за нанасяне остава много голяма част от грима, който така и не използвате.

Стискате пъпките по лицето си? Недейте да го правите! Това е много рисковано, защото може да възпалите порите и да предизвикате поява на акне. Освен това белезите от стискането изглеждат по-зле. По този начин разпространявате бактериите по останалата част на лицето.

Свързани статии

Почиствайте в областта, където забелязвате, че са се образували повече черни точки. Ако все пак искате да се отървете от тях, преди да ги изстискате, затоплете кожата с топла кърпа или пара, за да отворите порите. Стискайте с помощта на хартиена кърпа, така че пръстите ви да нямат съприкосновение с кожата. Това спомага да не се разпространяват бактериите.

Не измивате грима си през нощта? Е, ако се случва наистина рядко, не е чак такъв проблем, но ако системно го правите, това може да ви навлече неприятности с кожата. Би могло да възникне възпаление на клепачите, запушване на порите, увеличаване производството на себум и в крайна сметка – пъпки и несъвършенства.

Пропускате да слагате основа и топ лак, когато се лакирате? Лошо. Четирите пласта лак са основно правило. Ако пропускате някой от тях, то нека не е основата. Топ лакът също не е за подценяване. Той е създаден, за да улеснява изсъхването и да запазва цвета от размазване.

Сушите косата си всеки ден със сешоар или я изправяте с преса? Няма нищо страшно! Истина е. Но за да сте съвсем сигурни, че косъмът ви няма да се увреди, преди сушенето или изправянето нанасяйте защитен спрей и включете на най-слаба степен сешоара.

Боядисвате често косата си? Всичко е наред! Ако само боядисвате в корените, това е най-щадящият вариант, казват специалисти фризьори. Въпросът е не колко често, а колко драстично променяте цвета си. Когато го правите, по-добре използвайте услугите на професионалист. Поискайте да ви бъде приложена възможно най-щадяща процедура и, ако се наложи, успокояваща маска за коса и кожа след боядисването.

Коментирай