Здраве и красота

Защо рибеното масло е полезно за здравето?

Може да намали симптомите на остеоартрит

05.01.2014г. / 09 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Организмът на човек всекидневно се нуждае от важни витамини, минерали и полезни мастни киселини, за да функционира правилно и вие да се чувствате добре. Невинаги с помощта на храната може да си ги набавите.

През зимните месеци е от особено значение да засилите защитните функции на организма особено, ако искате да свалите излишни килограми, в случай, че имате кожни проблеми или просто когато искате да поддържате добра форма. Рибеното масло е една от най-подходящите добавки към дневното ви меню, която носи много ползи за здравето. Преди да започнете да го приемате е добре да се консултирате с лекар.

Грижи се за здравето на сърцето

Рибеното масло намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Успешно помага в контролирането на високото кръвно налягане. Богато е на омега-3 мастни киселини, които правят съдовете по-еластични. Според специалисти, рибеното масло може да намали риска от появата на исхемична болест на сърцето, както и да намали риска от инсулт.

Прави кожата по-красива и здрава

Ако кожата ви е суха, лющеща се или е склонна към образуването на акне, приемът на рибено масло ще намали тези неразположения. Освен това полезното му действие ще изгради защита на кожата, която ще я направи по-устойчива не само през зимата, но и през летните месеци.

Свързани статии

Може да намали симптомите на остеоартрит

Рибеното масло работи в две посоки. Най-напред намалява клетъчното възпаление, а от друга страна защитава ставите като инхибира болката, причинена от възпалителните процеси.

Може да предотврати появата на депресия

Това е малко известен факт, но малките топченца рибено масло могат да помогнат на много пациенти в депресия или да предотвратят такава. Учени от Университета в Монреал открили, че при пациенти с умерена депресия, които са приемали по 1200 мг рибено масло всеки ден, депресията е значително намаляла.

Помага за по-ефективното изгаряне на мазнините

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в него се приемат и използват от организма като енергия, което позволява да се изгорят повече телесни мазнини. В съчетание със спорт и правилно хранене, рибеното масло дава положителни резултати при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

При тестове, направени в университета в Южна Австралия, при две групи хора със затлъстяване, тази група, която е приемала рибено масло, извършвала е физическо натоварване и е спазвала определен хранителен режим, резултатите показали, че мастните депа в областта на корема са значително намалели за разлика от другата група, която не е взимала рибено масло.

Добър начин да подобрите концентрацията и паметта си

Рибеното масло е ценна добавка към дневния ви хранителен режим, която ще подобри когнитивната функция на мозъка. Ако спазвате диета и тя е бедна на омега-3 мастни киселини, взимайте добавка от рибено масло.

Бори се срещу рака на гърдата

Изследвания показват, че редовният прием на рибено масло може да намали риска от появата на рак на гърдата с до 14%. Добавките от рибено масло могат да помогнат за предотвратяване загубата на мускулна маса при пациенти подложени на химиотерапия.

Прави костите по-здрави

Костите се нуждаят не само от важните калций и витамин D. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в него са жизненоважен компонент за здрава костна система и поддържане на костната плътност .

 

Коментирай
Свободно време